Αντιδράσεις για τη θανάτωση των ασβών στη Μεγ. Βρετανία

Η κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας με την απόφασή της να θανατώσει περίπου το 1/3 των ασβών της χώρας, ως μέτρο για τον περιορισμό της εξάπλωσης της φυματίωσης των βοοειδών έχει βρει απέναντί της πολίτες, επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις που αντιδρούν στη θανάτωση, αυτού του δημοφιλούς στη Μεγ. Βρετανία, ζώου.

Συγκεκριμένα, οι αγρότες –που θα έχουν ειδική άδεια- στις περιοχές με έξαρση της νόσου θα μπορούν να πυροβολούν και να σκοτώνουν τους ασβούς. Μάλιστα, το μέτρο πιθανότατα θα επεκταθεί και σε άλλα ζώα της άγριας ζωής της χώρας, όπως την αρκούδα, αλλά ακόμα και τις γάτες και τους σκύλους.

Οι περιβαλλοντολόγοι θεωρούν ότι αυτό το μέτρο θα κοστίσει περισσότερο από ότι θα βοηθήσει και ότι η φυματίωση θα μεταδοθεί γρηγορότερα λόγω των πυροβολισμών.

Με τον κιθαρίστα των θρυλικών Queen, Brian May, στο τιμόνι της δημόσιας κατακραυγής για αυτό το μέτρο, οι Βρετανοί πολίτες έχουν υπογράψει αναφορές και έχουν στείλει επιστολές στην κυβέρνηση δηλώνοντας την αντίθεσή τους σε αυτό το «ανήθικο» μέτρο. Η επιστημονική κοινότητα είναι επίσης κατά του μέτρου, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα σταματούσε την εξάπλωση της φυματίωσης κατά 16% μέσα σε εννέα χρόνια, πράγμα οικονομικά ασύμφορο. Μαζί με τους επιστήμονες έχουν συνταχθεί και βιοκαλλιεργητές της Βρετανίας, θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα μέτρο που δεν θα ωφελήσει τον γαλακτοκομικό κλάδο ή οποιοδήποτε άλλον κλάδο της γεωργίας.

Ο ασβός ανήκει στα προστατευόμενα είδη.