Αυξάνεται η ζήτηση βιολογικών στην Κίνα

Μπορεί η Κίνα να είναι γνωστή τα τελευταία χρόνια για την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντός της, τα φθηνά εργατικά χέρια και τα κατώτερης ποιότητας φθηνά προϊόντα που έχουν κατακλύσει τον κόσμο, αλλά φαίνεται πως και εκεί χρειάζονται λίγη ποιότητα και ασφάλεια στα τρόφιμα. Το ενδιαφέρον για τα βιολογικά προϊόντα στην Κίνα έχει αυξηθεί, ενδεχομένως λόγω της ανόδου του βιοτικού επιπέδου της μεσαίας τάξης της.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι οι προβλέψεις για τη διεθνή έκθεση Biofach Κίνας που θα διεξαχθεί στη Σαγκάη το Μάιο του 2012 στο εκθεσιακό κέντρο ΙΝΤΕΧ, όπου και αναμένεται ότι τα βιολογικά προϊόντα θα έχουν την τιμητική τους. Η Biofach, η μεγαλύτερη έκθεση διεθνής βιολογικών προϊόντων συνεχώς αναπτύσσεται και σε άλλα μέρη του κόσμου εκτός της πατρίδας της Γερμανίας και η Biofach Κίνας μπορεί να μην μπορεί να ανταγωνιστεί την αντίστοιχη γερμανική διοργάνωση, αλλά μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο. Η αγορά βιολογικών προϊόντων στη χώρα έχει εμφανίσει μεγάλη πρόοδο σε σχέση με πέρυσι και το ενδιαφέρον για βιολογικά προϊόντα, φυσικά καλλυντικά και οικολογικά υφάσματα μεγαλώνει ολοένα. Συνολικά, η Κίνα έχει βιολογικές καλλιέργειες 3,5 εκατομμυρίων εκταρίων, οι οποίες όμως δεν αρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση και όλο και περισσότεροι παραγωγοί ακολουθούν τη βιολογική καλλιέργεια προσπαθώντας να ικανοποιήσουν τις αυξανόμενες απαιτήσεις της αγοράς, ενώ οι εισαγωγές επίσης αυξάνονται.

Το 2011, το 13% των παραγωγών που βρέθηκαν στη Biofach Κίνας ήταν εταιρείες του εξωτερικού. Εκτός από τα προϊόντα, μεγάλη ζήτηση έχουν και οι βιολογικές πρώτες ύλες από το εξωτερικό. Μέσα στα πέντε χρόνια που διοργανώνεται η Biofach Κίνας έχει σημειώσει μεγάλη ανάπτυξη. Η περσινή διοργάνωση το Μάιο του 2011, έσπασε κάθε ρεκόρ με 14.500 εκθέτες και 342 εκθέτες. Φέτος, στην έκτη διοργάνωση αναμένεται η συμμετοχή τουλάχιστον 15.000 επισκεπτών και τουλάχιστον 350 εκθετών. Ταυτόχρονα έχει αυξηθεί και η έκταση του εκθεσιακού χώρου της Biofach Κίνας.