Βιόκηπος

Πάμε Κεραμεικό!

Σε μια αναπτυσσόμενη και πολλά υποσχόμενη γειτονιά του κέντρου, τον Κεραμεικό, βρίσκεται το αγαπημένο μου μαγαζί με βιολογικά και παραδοσιακά, ελληνικά προϊόντα. Ο Βιόκηπος λειτουργεί μόλις οκτώ μήνες, αλλά η ιδιοκτήτριά του Γεωργούλα Βάγια, έχει καταφέρει ήδη να κερδίσει τις καρδιές των κατοίκων αυτής της γειτονιάς, που αποτελεί ένα παζλ από καλλιτέχνες, εικαστικούς, παλιές οικογένειες, «ιθαγενείς» του κέντρου και οικονομικούς μετανάστες.

Η Βάγια, ζεστός και ζωντανός άνθρωπος και η ίδια, κατάφερε να δημιουργήσει ένα ζεστό και καλαίσθητο κατάστημα. Από την Ελασσόνα στη Θεσσαλονίκη και από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, τα τελευταία δυόμισι χρόνια, εγκατέλειψε τον ψυχρό κόσμο των ασφαλιστικών εταιρειών για να ασχοληθεί με το ποιοτικό τρόφιμο, αφού όπως μου εξομολογείται είναι λάτρης του «καλού φαγητού».

lookΗ Βάγια εκτός από τις γνωστές φίρμες βιολογικών προϊόντων, φιλοξενεί στο μαγαζί της και μια ποικιλία προϊόντων από μικρούς παραγωγούς. Τυριά από την Ελασσόνα, νέες ποικιλίες φασολιών, μαρμελάδες με βότανα (δοκιμάστε τις οπωσδήποτε), κρασιά, ρακί κ.α. ξυπνούν στη φαντασία βραδιές, όπου το φαγητό γίνεται μυσταγωγία και ξανά πρωταγωνιστής σε θερινά τραπέζια με φίλους, βάζοντας (διατροφικά και όχι μόνο) τα πράγματα στη θέση τους. Βαζάκια με λογής λογής «πραγματάκια» τραβούν το μάτι μου… «Πραγματάκια» για μερακλήδες, για καλοφαγάδες, για ποιοτικούς, για υγιεινιστές… μια έμπνευση! Αν και η πραγματική έμπνευση κρύβεται στην καρδιά της Βάγιας, που έχει βάλει την ψυχή της και πολλή πολλή δουλειά σε αυτό το κατάστημα. Ό,τι θέλεις και δεν το διαθέτει θα το ζητάς, γιατί όπως μου λέει το κατάστημα «δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πελατών και όχι τις δικές μου».

Η Βάγια σπούδασε Τεχνολόγος Γεωπόνος, και μπορεί οι σπουδές της να μην της έφεραν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά έμμεσα την βοήθησαν, αφού οι συμφοιτητές της, ορισμένοι εκ των οποίων εργάζονται για τον πιστοποιητικό οργανισμό ΔΗΩ, την βοήθησαν με τις πολύτιμες γνώσεις τους.

Στον Βιόκηπο διοργανώνονται συχνά και βραδιές γευσιγνωσίας, βραδιές δηλαδή που δοκιμάζονται τα προϊόντα του καταστήματος. Η γευσιγνωσία καταλήγει συνήθως σε μια γιορτή με φίλους, γείτονες και επισκέπτες σε υπέροχη διάθεση! Η γειτονιά, όπως είπαμε, είναι ιδιαίτερη, καλλιτεχνική, εναλλακτική, αλλά ταυτόχρονα τόσο καθημερινή. Η Βάγια συμμετέχει στις κινήσεις για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής εκεί σε συνεργασία με τα γύρω καταστήματα, τους καλλιτέχνες και τους κατοίκους με πολλούς τρόπους. Μου δείχνει μια μικρή αλάνα απέναντι, την οποία θέλουν να μετατρέψουν σε πάρκο (έχουν γίνει άλλα δύο πάρκα στη γειτονιά), αφού συνεννοηθούν με το Δήμο.

Αν βρεθείτε για ποτό ή για ουζάκι στον Κεραμεικό (θα βρεθείτε γιατί η περιοχή «ανεβαίνει») περάστε πρώτα από τον Βιόκηπο να πάρετε το «κατιτίς» σας και δεν θα το μετανιώσετε.