Επιβολή προστίμων σε επιχειρήσεις από τον ΕΦΕΤ

Ο ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης σχετικά με τα αποτελέσματα της άσκησης των ελεγκτικών του αρμοδιοτήτων, ανακοινώνει ότι το μήνα Σεπτέμβριο του έτους 2013, από τη διαπίστωση παραβάσεων της κείμενης νομοθεσίας, επιβλήθηκαν σε 21 επιχειρήσεις τροφίμων πρόστιμα συνολικού ύψους € 94.000.

Σε όσες εκ των παραπάνω περιπτώσεων προβλέπεται από τη νομοθεσία οι υποθέσεις έχουν διαβιβαστεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Τα πρόστιμα αφορούν παραβάσεις επιχειρήσεων τροφίμων:

•           Για κατοχή και διάθεση μη ασφαλών – ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων, μη κανονικών τροφίμων, νοθευμένων τροφίμων, τροφίμων μη συμμορφούμενων στις προδιαγραφές της νομοθεσίας περί καταλληλότητας και κανονικότητας.

•           Για παραπλάνηση του καταναλωτή, έλλειψη άδειας λειτουργίας ή τροποποίηση των όρων λειτουργίας της επιχείρησης, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού, έλλειψη βιβλιαρίων υγείας εργαζομένων, μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.

Τέλος, ο ΕΦΕΤ καλεί τις επιχειρήσεις τροφίμων να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην πιστή τήρηση των απαιτήσεων της νομοθεσίας τόσο για τη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων όσο και για την ορθή λειτουργία τους και διαβεβαιώνει το καταναλωτικό κοινό ότι συνεχίζει τους συστηματικούς ελέγχους προκειμένου να διασφαλίζει και να προστατεύει τα  συμφέροντα των καταναλωτών.

Αναλυτική περιγραφή προστίμων

1. Πρόστιμο € 26.500 στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής ΛΟΥΪΖΑ Χ. ΚΑΡΑΦΩΤΗ – Ο ΦΟΥΡΝΟΣ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ στον Πειραιά διότι διαπιστώθηκαν:

– Μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα.

Πρόκειται για ζύμη, κέικ σοκολάτας και παστάκια χωρίς σήμανση του χρόνου παρασκευής και λήξης.

– Έλλειψη βιβλιαρίου υγείας εργαζομένου.

– Μη ορθές πρακτικές υγιεινής.

– Ελλιπής τεκμηρίωση των αρχείων του συστήματος αυτοελέγχου.

– Ελλιπής τεκμηρίωση της εκπαίδευσης του προσωπικού.

2. Πρόστιμο € 20.000 στην πιτσαρία – ψητοπωλείο – εστιατόριο Π. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. – BELLISSIMO στον Ταύρο διότι διαπιστώθηκε σε δύο ελέγχους:

– Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων.

3. Πρόστιμο € 3.000 στην εγκατάσταση παρασκευής σάντουιτς – κρουασάν ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. στη Δράμα διότι διαπιστώθηκαν:

– Μη κανονικά τρόφιμα.

Πρόκειται για κρουασάν μη κανονικό ως προς την επισήμανση.

4. Πρόστιμο € 2.000 στο εστιατόριο – fast food – mini market PLAZA ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΙΔΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ στο Αντίρριο διότι διαπιστώθηκε:

– Έλλειψη άδειας λειτουργίας.

5. Πρόστιμο € 2.000 στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής ΣΩΤΗΡΙΟΣ Γ. ΜΠΑΡΛΑΣ στην Τρίπολη διότι διαπιστώθηκαν:

– Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.

– Μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.

6. Πρόστιμο € 2.000 στο κρεοπωλείο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΚΑΤΖΕΣ στο Καλπάκι διότι διαπιστώθηκαν:

– Μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα.

7. Πρόστιμο € 2.000 στο τυροκομείο ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ε. ΚΑΡΑΤΖΕΝΗΣ στη Δωδώνη διότι διαπιστώθηκε σε επανέλεγχο:

– Ελλιπής τεκμηρίωση των διαδικασιών του συστήματος HACCP.

8. Πρόστιμο € 2.000 στο ιχθυοπωλείο ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΟΒΡΕΝΟΒΙΤΣ στα Ιωάννινα διότι διαπιστώθηκε:

– Έλλειψη άδειας λειτουργίας.

9. Πρόστιμο € 1.500 στο αρτοποιείο ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΕΝΕΚΟΥ στο Καλπάκι διότι διαπιστώθηκε σε επανέλεγχο:

– Ελλιπής τεκμηρίωση των διαδικασιών του συστήματος HACCP.

10. Πρόστιμο € 4.000 στο αρτοποιείο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ MΠΟΥΤΑΣ στην Καρδίτσα διότι διαπιστώθηκαν:

– Έλλειψη άδειας λειτουργίας.

– Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.

– Μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.

11. Πρόστιμο € 2.000 στο μελισσοκομείο ΑΡΕΤΗ ΜΠΟΜΠΟΛΟΥ στο δήμο Αγιάς διότι διαπιστώθηκαν:

– Μη κανονικά τρόφιμα.

Πρόκειται για μέλι μη κανονικό ως προς τη σύνθεση.

12. Πρόστιμο € 2.000 στη βιοτεχνία επεξεργασίας – τυποποίησης μελιού – γλυκών κουταλιού ΤΑΤΣΙΟΣ – ΠΕΤΡΟΥ ΘΩΜΑΣ στο δήμο Παλαμά διότι διαπιστώθηκαν:

– Μη κανονικά τρόφιμα.

Πρόκειται για μέλι μη κανονικό ως προς τη σύνθεση.

13. Πρόστιμο € 3.000 στο τυροκομείο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΝΗΣ – ΣΤΡΟΥΓΚΑ στα Τρίκαλα διότι διαπιστώθηκαν:

– Έλλειψη άδειας λειτουργίας.

– Ανεπαρκής εφαρμογή του συστήματος αυτοελέγχου.

14. Πρόστιμο € 5.000 στο μελισσοκομείο ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΑΛΙΑΣ στο δήμο Πύλης διότι διαπιστώθηκαν:

– Μη κανονικά τρόφιμα.

Πρόκειται για μέλι μη κανονικό ως προς τη σύνθεση.

15. Πρόστιμο € 2.000 στη βιομηχανία τροφίμων – ποτών NESTLE ΕΛΛΑΣ Α.Ε. στο Μαρούσι διότι διαπιστώθηκαν:

– Μη κανονικά τρόφιμα.

Πρόκειται για το φυσικό μεταλλικό νερό CONTREX, το οποίο κρίθηκε μη κανονικό ως προς τις ενδείξεις συσκευασίας διότι ανέγραφε τη φράση «Ιδιαίτερη περιεκτικότητα σε Μεταλλικά στοιχεία», η οποία δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο επιτρεπόμενων ενδείξεων των όρων εκμετάλλευσης και κυκλοφορίας στο εμπόριο φυσικού μεταλλικού νερού.

16. Πρόστιμο € 4.000 στο εργαστήριο παρασκευής παστελιού – μαντολάτου ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΚΟΥΜΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. στο Μοσχάτο διότι διαπιστώθηκαν:

– Μη ορθές πρακτικές υγιεινής.

17. Πρόστιμο € 3.000 στο αρτοποιείο ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΜΜ. ΒΟΥΓΙΟΥΚΑ στον Άγιο Δημήτριο διότι διαπιστώθηκαν:

– Μη ορθές πρακτικές υγιεινής.

18. Πρόστιμο € 2.000 στο παντοπωλείο ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤ. ΒΟΓΙΑΤΖΙΔΑΚΗΣ στην

Ηλιούπολη διότι διαπιστώθηκαν:

– Μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα.

Πρόκειται για βούτυρο χωρίς σήμα αναγνώρισης και επισημάνσεις.

19. Πρόστιμο € 2.000 στο παντοπωλείο ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤ. ΒΟΓΙΑΤΖΙΔΑΚΗΣ στην Ηλιούπολη διότι διαπιστώθηκε:

– Απομάκρυνση κατασχεθέντων τροφίμων χωρίς την τήρηση των νόμιμων διαδικασιών.

20. Πρόστιμο € 2.000 στην παραγωγό λαϊκών αγορών ΜΑΡΙΑ ΝΙΚ. ΤΣΑΤΑΝΗ στη Νέα Φιλαδέλφεια διότι διαπιστώθηκε:

– Έλλειψη βιβλιαρίου υγείας.

21. Πρόστιμο € 2.000 στην παραγωγό λαϊκών αγορών ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΝΤΕΡΤΗ στη Νέα Φιλαδέλφεια διότι διαπιστώθηκε:

– Έλλειψη βιβλιαρίου υγείας.