«Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο» – Ελληνική Ημέρα Χωρίς ΜΜΜ

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης»,16-22 Σεπτεμβρίου, αποτελεί πλέον θεσμό για όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις. Αποκορύφωμα αποτελεί η 22α Σεπτεμβρίου που έχει καθιερωθεί από την Ευρωπαϊκή Γραμματεία Περιβάλλοντος ως «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο». Οι αρχές πολλών ευρωπαϊκών πόλεων κλείνουν το κέντρο τους για τα αυτοκίνητα και ενθαρρύνουν τους πολίτες τους να χρησιμοποιήσουν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ποδήλατα και τα πόδια τους. Τι ειρωνεία όμως; Την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, δυστυχώς οι κάτοικοι των ελληνικών πόλεων θα πρέπει «αναγκαστικά» να χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητό τους λόγω της απεργίας στα ΜΜΜ. Παρόλα αυτά κάποιοι δήμοι έχουν προγραμματίσει τις εκδηλώσεις τους ως εξής:

Δήμος Κερατσινίου– Ο δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την Ειδική Γραμματεία Διατροφής και Άθλησης, διοργανώνει την ημέρα αυτή, σειρά εκδηλώσεων για όλες τους δημότες κάθε ηλικίας. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με ποδηλατάδα από το δημοτικό στάδιο Σιταποθηκών στο Κερατσίνι, στις 18:30 μ.μ. Οι μικροί ποδηλάτες που θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις μπορούν εναλλακτικά να ξεκινήσουν με αφετηρία την πλατεία Κύπρου ή το δημαρχείο της Δραπετσώνας. Ραντεβού στο δημαρχείο της Δραπετσώνας στις 19:00 μ.μ., θα δώσουν πεζοπόροι με τελικό προορισμό το Καστράκι, όπου θα πραγματοποιηθεί συναυλία στις 8 το βράδυ, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει κλήρωση ποδηλάτων για όλους τους πολίτες.

Δήμος Κιλκίς- Από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, ο Δήμος Κιλκίς και η Δημοτική Κοινότητα Κιλκίς σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ διοργανώνουν δράσεις στην πόλη του Κιλκίς. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ημέρας θα πραγματοποιηθεί ποδηλατικός γύρος στους δρόμους της πόλης. Η ποδηλατοδρομία θα ακολουθήσει τη διαδρομή: Πλατεία Ειρήνης (αφετηρία)-21η Ιουνίου έως την νέα Νομαρχία- Γ. Καπέτα- Πλατεία Ειρήνης (τερματισμός). Αμέσως μετά θα λάβουν χώρα παιχνίδια αλλά και δραστηριότητες με ζωγραφική για τα παιδιά από το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών Κιλκίς και το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ. Παράλληλα, με πρωτοβουλία της Δημοτικής Κοινότητας Κιλκίς τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να βάψουν με χρώματα και σχέδια της αρεσκείας τους τις ζαρντινιέρες της πόλης και να φυτέψουν λουλούδια. Στη δράση θα συμμετάσχουν και μαθητές του Ειδικού Σχολείου Κιλκίς. Η 21η Ιουνίου θα παραμείνει κλειστή από τις 6 έως τις 9 το βράδυ για τα οχήματα από το ύψος της πλατείας Ειρήνης έως τη συνάντησή της με τη Βενιζέλου, προκειμένου και να φιλοξενήσει μέρος των εκδηλώσεων της ημέρας, αλλά και να διευκολύνει τους πεζούς να απολαύσουν την βόλτα τους στον κεντρικότερο δρόμο της πόλης χωρίς αυτοκίνητα.

Δήμος Χανίων- Δράσεις για την ανάδειξη της βιώσιμης κινητικότητας στην πόλη των Χανίων  διοργανώνει ο Δήμος Χανίων μαζί με τους «ΠοδηΛάτρεις» και τη συμμετοχή του Αστικού ΚΤΕΛ Χανίων. Οι δράσεις αυτές σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε έχει ως εξής:
15.30 – 17.00: Ποδηλατικός αγώνας (σιρκουί) στην Παλιά Πόλη των Χανίων – υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Δήμου Χανίων – και με διοργανωτή τον ποδηλατικό Σύλλογο «ΤΑΛΩΣ/ANEK LINES». Μετά το τέλος του ποδηλατικού αγώνα θα υπάρξει βράβευση των νικητών και απονομή επαίνων από το Δήμο Χανίων στο χώρο της πλατείας της Δημοτικής Αγοράς.
18.00-20.00: Κλείσιμο οδού Τζανακάκη για τα αυτοκίνητα (από το ύψος του Δημοτικού Κήπου μέχρι τη Δημοτική Αγορά) – Διοργάνωση στο χώρο μουσικών και άλλων δρωμένων για μικρούς και μεγάλους σε συνεργασία με τους ΠοδηΛάτρεις.
18.00-20.00: Δωρεάν μετακίνηση όλων των πολιτών με τα λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ Χανίων.
19.30: Ποδηλατοπορεία στην πόλη των Χανίων – υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Δήμου Χανίων – και με διοργανωτή τους ΠοδηΛάτρεις, η οποία θα ξεκινήσει και θα τερματίσει στην οδό Τζανακάκη.
Αλλά και άλλες πόλεις έχουν προγραμματίσει ποδηλατοπορείες, εκδηλώσεις και κλείσιμο του κέντρου τους για τιμήσουν τη συγκεκριμένη ημέρα.