«Η Κεφαλλονιά»

Ντόπια και βιολογικά κρέατα, τυριά, αλλαντικά

Σπάνια συναντάς στην εποχή μας έναν επαγγελματία, έναν έμπορο, ο οποίος να είναι πραγματικά τόσο περήφανος για το εμπόρευμα του και για αυτό που κάνει. Γνωρίζοντας το κρέας πολύ καλά, ο Σταύρος Χαλικιάς, και με μια πολύχρονη πείρα στο χώρο του εμπορίου, αποφάσισε τον τελευταίο χρόνο να μετατρέψει το κρεοπωλείο του, η «Κεφαλλονιά», σε πιστοποιημένο κατάστημα βιολογικών προϊόντων. Έτσι, δίπλα στα ήδη ποιοτικά και ντόπια κρέατα, τυριά και αλλαντικά πήρε τη θέση του και το βιολογικό κρέας. Ο κος Χαλικιάς εμπορεύεται μόνο ντόπια κρέατα, των οποίων είναι υπέρμαχος, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό σε μια επιφυλακτική και καχύποπτη αγορά. Η μαγική λέξη είναι η ποιότητα και η πίστη σε αυτήν.

Το κατάστημα είναι τόσο καθαρό που αρχικά δεν είσαι σίγουρος ότι μπήκες σε κρεοπωλείο. Η πίστη του ιδιοκτήτη στο «καθαρό κρέας» και την ποιότητα αντανακλάται και στον ίδιο το χώρο. Το κρεοπωλείο (είναι μόλις τριών ετών) τηρεί όλες τις προδιαγραφές ποιότητας που καθορίζονται από την Ε.Ε. από το αντιμικροβιακό πάτωμα (πάτωμα εργαστηρίου) έως τα ψυγεία. Στα ψυγεία δεν είναι όλα τα κρέατα στοιβαγμένα μαζί, αλλά ξεχωριστά. Σε ξεχωριστό θάλαμο φυλάσσεται το μοσχάρι, αλλού το χοιρινό, αλλού το κοτόπουλο και αλλού το βιολογικό. O διαχωρισμός βιολογικού κρέατος από το ντόπιο γίνεται, όχι μόνο με τα διαφορετικά ψυγεία, αλλά και με την παρακολούθηση και τον έλεγχο της Biohellas. Και ενώ το κατάστημα βασίζεται ήδη στις αρχές της υψηλής ποιότητας, ετοιμάζεται ανακαίνιση για να μεγαλώσει ο χώρος του.

Εδώ, θα βρείτε μόνο ελληνικό κρέας άριστης ποιότητας, αλλά και τυριά, αλλαντικά, ελαιόλαδο, ζυμαρικά, χυλοπίτες κ.α. προϊόντα είτε πιστοποιημένα βιολογικά είτε φυσικά, χωρίς συντηρητικά. Το κατάστημα, επειδή έχει άδεια εργαστηρίου, βάση ευρωπαϊκών προδιαγραφών, μπορεί να παρασκευάσει και προϊόντα, αρκεί να τα παραγγείλετε. Οι τιμές στο κατάστημα, ακόμα και για το βιολογικό κρέας είναι σαφώς και συνειδητά χαμηλές.

lookΤο βιολογικό κρέας, ο κος Χαλικιάς προμηθεύεται από το «Βιολογικό Αγρόκτημα Φαρμάκη-Κάτρη», από την Κατούνα Αγρινίου που βραβεύτηκε για το βιολογικό του μοσχαράκι στα Βραβεία Ποιότητας 2009 από τον Γαστρονόμο της «Κ». Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες μονάδες εκτροφής βοοειδών στην Ελλάδα που εκτείνεται σε μια έκταση 4.000 στρεμμάτων πλούσια σε χλόη, χορτονομή, βελανιδιές και πουρνάρια. Τα ζώα βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον και εκτρέφονται μόνο με φυσικό τρόπο.

Ρωτάω τον κο Χαλικιά για το αν ο κόσμος εμπιστεύεται και προτιμάει το βιολογικό κρέας: «Ο κόσμος δεν έχει ακόμα αρκετή ενημέρωση και είναι καχύποπτος. Το βιολογικό κρέας σίγουρα προτιμούν πολλές οικογένειες για τα παιδιά τους, αλλά πολλές φορές εμείς θα πρέπει να δώσουμε έναν αγώνα ενημέρωσης για να διαλυθούν οι αμφιβολίες για την ποιοτική ανωτερότητα του βιολογικού κρέατος και των βιολογικών προϊόντων». Αυτό που παρατηρώ όση ώρα είμαι στο κατάστημα είναι η συμπάθεια και η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του κου Χαλικιά, από τους πελάτες του, τους οποίους ο ιδιοκτήτης της «Κεφαλλονιάς» δεν παραλείπει να ενημερώνει συνεχώς, εξηγώντας διαδικασίες και λεπτομέρειες των προϊόντων του.