Και οι 12 ήταν βρώμικοι…

Ακτιβιστές της Greenpeace στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής «κατονόμασαν» τους 12 προέδρους των πιο βρώμικων εταιριών που εμποδίζουν τις κλιματικές διαπραγματεύσεις.

Έξι ακτιβιστές της Greenpeace συνελήφθησαν έξω από το κτίριο που διεξάγεται το συνέδριο για την Ημέρα της Παγκόσμιας Επιχειρηματικότητας (Global Business Day), παράλληλα με τη Διεθνή Διάσκεψη για το κλίμα του ΟΗΕ, καθώς προσπάθησαν να αναρτήσουν πανό με το σύνθημα «Ακούστε τις φωνές του κόσμου, όχι των ρυπογόνων εταιριών».

Την ίδια στιγμή, δεκάδες ακτιβιστές μεταμφιεσμένοι σε στελέχη μεγάλων πολυεθνικών, όπως η Shell, η ExxonMobil και η BASF, κατονόμασαν τους 12 προέδρους των χειρότερων εταιριών που εμποδίζουν παρασκηνιακά τις προοπτικές επίτευξης παγκόσμιας συμφωνίας για τις κλιματικές αλλαγές. Οι ακτιβιστές έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στις σχέσεις των εταιριών αυτών με το Αμερικανικό Κογκρέσο, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο και τον Καναδό Πρωθυπουργό Χάρπερ.

«Οι εταιρίες αυτές θα έπρεπε να ντρέπονται που στη σκιά της κρίσιμης διάσκεψης για το κλίμα υπονομεύουν παρασκηνιακά την προοπτική μίας παγκόσμιας συμφωνίας που θα προστατέψει ζωές ανθρώπων, την οικονομία και τα οικοσυστήματα του πλανήτη». «Οι πολιτικοί ηγέτες μας θα πρέπει να κλείσουν την πόρτα στις βρώμικες πολυεθνικές που θα πανηγύριζαν μία αποτυχία στο Ντέρμπαν. Θα πρέπει να ακούσουν τον κόσμο, όχι τις ρυπογόνες εταιρείες. Τα παιδιά και τα εγγόνια μας δεν αξίζουν τίποτα λιγότερο», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Greenpeace Κούμι Ναϊντού.

Η δράση αυτή έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της Greenpeace «Ποιοι μας Εμποδίζουν», στην οποία καταγράφονται με αναλυτικά στοιχεία οι προσπάθειες των μεγάλων ρυπογόνων πολυεθνικών να τορπιλίσουν τις προοπτικές μίας παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα, αλλά και τη γενικότερη μετάβαση της παγκόσμιας οικονομίας σε ένα πιο σύγχρονο, αποδοτικό και πράσινο μοντέλο ανάπτυξης.

Διαβάστε την έκθεση «Ποιοι μας εμποδίζουν» στο http://www.greenpeace.org/greece/el/news/118508/118523/poioi_mas_empodizoun/