Και στην Ελλάδα το εμβόλιο του Καλααζάρ

Το πρώτο εμβόλιο κατά του καλααζάρ, επιστημονικότερα κατά της λεϊσμανίασης των σκύλων κυκλοφορεί και στην Ελλάδα από τις 16 Ιανουαρίου.

Το εμβόλιο περιέχει πρωτεΐνες του παράσιτου για τις οποίες μπορεί να παράγει αντισώματα το ανοσοποιητικό σύστημα. Το φάρμακο λέγεται CaniLeish, ανήκει στην εταιρεία κτηνιατρικών φαρμάκων Virbac και έχει πάρει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων (EMEA) από τις 14 Μαρτίου 2011. Πριν από την Ελλάδα κυκλοφόρησε σε Πορτογαλία και Γαλλία.

Χορηγείται σε τρεις δόσεις (των 50 ευρώ), με μεσοδιαστήματα τριών εβδομάδων και οι ιδιοκτήτες σκύλων μπορούν να προμηθευτούν από τον κτηνίατρό τους. Πριν από τον εμβολιασμό θα προηγείται αιματολογική εξέταση προκειμένου να βεβαιωθεί ότι ο σκύλος είναι αρνητικός στο παράσιτο, δηλαδή δεν φέρει αντισώματα που υποδηλώνουν παλαιότερη λοίμωξη.

Η λεϊσμανίωση του σκύλου είναι μια θανατηφόρος νόσος που προκαλείται λόγω της μόλυνσης από τα παράσιτα Leishmania (Λεϊσμάνια) και ενδημεί κυρίως στις μεσογειακές χώρες. Μπορεί να προσβάλλει κι άλλα είδη ζώων, αλλά και τον άνθρωπο.