Ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους της Κοζάνης

Τα έξυπνα και οικολογικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα δουν στους δρόμους της πόλης τους να κυκλοφορούν οι Κοζανιώτες το επόμενο εξάμηνο. Πρόκειται για μια προσπάθεια που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Green – eMotion που υλοποιείται στην Ελλάδα από τη ΔΕΗ Α.Ε / ΚΔΕΠ σε συνεργασία με το Δήμο Κοζάνης και η εφαρμογή του πρώτου πιλοτικού έργου ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα που θα βασίζεται στην εμπειρία και τις καλές πρακτικές των πιλοτικών έργων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνολικά δεκαπέντε θα είναι τα ηλεκτρικά οχήματα που θα τεθούν σε κυκλοφορία στην Κοζάνη, ενώ θα εφοδιάζονται με ηλεκτρισμό από είκοσι σταθμούς φόρτισης που θα εγκατασταθούν σε διαφορετικά σημεία της πόλης, οι οποίοι θα ξεκινήσουν τα παρασκευάζονται το επόμενο δίμηνο. Τα αυτοκίνητα θα παραχωρήσουν αυτοκινητοβιομηχανίες που τα κατασκευάζουν σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Green – eMotion υλοποιείται από 43 εταίρους, (Ηλεκτρικές και Βιομηχανικές Εταιρείες, Κατασκευαστές Αυτοκινήτων, εταιρίες παροχής υπηρεσιών, Δήμοι, Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά και Ερευνητικά Ινστιτούτα) που θα συνεισφέρουν, θα ανταλλάξουν και θα επεκτείνουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους με έργα ηλεκτροκίνησης σε επιλεγμένες περιοχές εντός της Ευρώπης.

Το Green eMotion συγκεντρώνει την εμπειρία από ηλεκτροκίνηση με χρήση αυτοκινήτων, λεωφορείων, δίτροχων, αλλά και υβριδικών οχημάτων. Ειδικοί τομείς σε μερικές από τις περιοχές επίδειξης περιλαμβάνουν ανταλλαγή μπαταριών και DC φόρτιση όπως και ενσωμάτωση έξυπνων μετρητών, διασυνοριακή κυκλοφορία, διαφορετικά συστήματα πληρωμής και δοκιμές εναλλακτικών επιχειρηματικών μοντέλων.