Κότες κακοποιήθηκαν μέχρι θανάτου στο καρναβάλι του Τυρνάβου

Για κακοποίηση ζώων κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού εγκαλεί τον Δήμο Τυρνάβου το Φιλοζωικό Σωματείο Λάρισας Anim. A.L., το οποίο επιφυλάσσεται να ενημερώσει και τις αρμόδιες Αρχές για το θέμα, επικαλούμενο την σχετική νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, οι «Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας», με σχετική επιστολή τους προς τον δήμαρχο Τυρνάβου, Νικόλαο Μαλάκο, αναφέρονται σε περιστατικό, που συνέβη την Κυριακή στην καρναβαλική παρέλαση σύμφωνα με το οποίο: σε ένα από τα άρματα, το οποίο είχε τον τίτλο «φορολογημένα κοτέτσια» υπήρχε και μία κλούβα μέσα στην οποία ήταν μερικές κότες.

Κατά την εξέλιξη της παρέλασης όμως οι καρναβαλιστές του άρματος έβγαλαν τις κότες από το κλουβί και τις πέταξαν στον κόσμο, με αποτέλεσμα μέσα στην κοσμοπλημμύρα τα ζώα να τσαλαπατηθούν και να βρουν φριχτό θάνατο.

Οι «Αδέσποτοι Εθελοντές» επικαλούμενοι και τις διατάξεις του ν. 4039/ 2012 αρ. 12 περί «απαγόρευσης χρησιμοποίησης κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες» (παραβίαση της παρ. 2 του άρθρου εγείρει πρόστιμο έως και 20.000 ευρώ για κάθε χρησιμοποιούμενο ζώο), καθώς και τις αντίστοιχες σχετικές με κακοποίηση του ίδιου νόμου (αρ. 16, παραβίαση των παρ. α’ και β΄ εγείρει πρόστιμο έως 30.000 ευρώ ομοίως για κάθε χρησιμοποιούμενο ζώο), αλλά και την νομική ιδιότητα του ιδίου του δημάρχου, ζητούν επίσημη απάντηση για το συμβάν από τον Δήμο.

Όπως αναφέρει το Φιλοζωικό Σωματείο Λάρισας Anim. A.L. είναι αδύνατον να καταλάβει κανείς πώς ο βασανισμός μέχρι θανάτου των άτυχων ζώων εντάσσεται στο αποκριάτικο πνεύμα. Επίσης δεν έγινε γνωστό αν δόθηκε άδεια για το συγκεκριμένο άρμα καθώς στο άρθρο 12 του νόμου 4039/2012 αναφέρεται σαφώς ότι απαγορεύεται η χρήση κάθε είδους ζώου σε παρελάσεις ενώπιον κοινού.

Το διοικητικό πρόστιμο που προβλέπεται για την περίπτωση αυτή στους νόμους 4039/12 και 4235/14 ανέρχεται στις 30.000 ευρώ.