Νέες προοπτικές για τη βιολογική καλλιέργεια οσπρίων

Θετικό βήμα ανάπτυξης για τα ελληνικά όσπρια βιολογικής καλλιέργειας αποτελεί πενταετής κοινοτική επιδότηση. Στην παραμεθόριο της ελληνικής αγροτικής παραγωγής όλα αυτά τα χρόνια, τα ελληνικά όσπρια, αν και ανώτερης ποιότητας δεν προτιμώνται από τους Έλληνες αγρότες, λόγω της δυσκολίας της καλλιέργειάς τους. Η Ελλάδα, μια χώρα που «αγαπά» το όσπριο αναγκάζεται να εισάγει το 50% των αναγκών της για την κάλυψη της ζήτησης από χώρες όπως η Τουρκία.

Η πενταετής επιδότηση για παραγωγούς που θέλουν να ξεκινήσουν τη βιολογική καλλιέργεια οσπρίων ανέρχεται σε 160 ευρώ το στρέμμα για νέους βιοκαλλιεργητές. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος στο ένθετο Επαγγελματικές Ευκαιρίες, δικαιούχοι της επιδότησης είναι οι επαγγελματίες αγρότες, τα φυσικά δηλαδή πρόσωπα τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και οι κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης, τα φυσικά και νομικά δηλαδή πρόσωπα που είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο αγροτών με την ιδιότητα αυτή και κάτω από κάποιες προϋποθέσεις. Οι ποικιλίες με μέλλον στη χώρα μας είναι τα φασόλια, η φακή, το ρεβίθι, τα μαυρομάτικα φασόλια.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες για τις επιδοτούμενες δράσεις στους διαδικτυακούς τόπους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων www.minagric.gr και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης (ΕΥΔ) του ΠΑΑ www.agrotikianaptixi.gr, Κάσσανδρος Γάτσιος, Γεωπόνος, 6944846475, 26510 07653, info@symagro.com

cover