Ο Καναδάς αποσύρεται από το Πρωτόκολλο του Κιότο

Ο Καναδάς είναι η πρώτη χώρα που αποσύρεται από το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο προβλέπει ένα ενιαίο δεσμευτικό νομικό πλαίσιο για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις ανεπτυγμένες χώρες. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Πήτερ Κέντ «το Κιότο είναι για τον Καναδά παρελθόν. Ζητάμε το νόμιμο δικαίωμά μας να αποσυρθούμε και επισήμως από αυτό».

Ο Καναδάς έχει χαρακτηρίσει τη Συνθήκη «δυσάρεστα ατελή» και το πρωτόκολλο ελλιπές, επειδή δεν καλύπτει όλες τις σημαντικές πηγές εκπομπής αερίων θερμοκηπίου για χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα και η Ινδία. Ο Καναδός υπουργός τόνισε πως οι επιταγές του Κιότο και της συμφωνίας του Ντέρμπαν είναι υπερβολικές και ότι θα έπρεπε ο Καναδάς να μειώσει ουσιαστικά την κατανάλωση θέρμανσης σε σπίτια, γραφεία, νοσοκομεία, εργοστάσια και δημόσιες υπηρεσίες, κάτι που προφανώς δεν είναι διατεθειμένος να κάνει.

Ωστόσο, η χώρα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί τη συνθήκη για τις κλιματικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένων και των μέτρων που θα ληφθούν για τη μείωση της εκπομπής αερίων.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα στο Ντέρμπαν της Ν. Αφρικής συμφώνησαν να επεκτείνουν μέχρι το 2015 το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο έληγε στο τέλος του 2012, με την Κίνα και την Ινδία να τονίζουν ότι θα συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση και υιοθέτηση μιας νέας Συνθήκης για τις κλιματικές αλλαγές η οποία θα τεθεί σε ισχύ το 2020.