Ο Τσαυτάρης στις εγκαταστάσεις της ΜΚΟ «Οργάνωση Γη»

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης  επισκέφθηκε σήμερα, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, τις εγκαταστάσεις της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με την ονομασία «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΗ», στο Ίλιον Αττικής.

Ο κ. Τσαυτάρης, συνοδευόμενος από συνεργάτες του, ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της Οργάνωσης, το Κέντρο της Γης, ένα κέντρο μη τυπικής εκπαίδευσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη που δημιουργήθηκε με σκοπό να δώσει απαντήσεις σε σύγχρονους προβληματισμούς που αφορούν στην κοινωνία και στο περιβάλλον.

Το Κέντρο της Γης βρίσκεται εντός του Κτήματος Βασιλίσσης (Πύργος Βασιλίσσης)  δίπλα στο πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», αποτελεί παράδειγμα κι αφετηρία όλων των δράσεων της «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΗ».

Η έκταση των 25 στρεμμάτων  περιλαμβάνει μόνιμες εκθέσεις (έκθεση εντόμων – ασπόνδυλων, σταύλο με άλογα, δένδρα που μιλούν, προσομείωση άγριου αττικού οικοσυστήματος, βιολογικό λαχανόκηπο, ελαιώνα, κομποστοποιητή, υπαίθριο μουσείο γεωργικών μηχανήμάτων του 19ου αιώνα, οινοποιείο) όπου μέσα από ένα βιωματικό διαδραστικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, η Οργάνωση Γη απευθύνεται σε οργανωμένες εκπαιδευτικές επισκέψεις δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου και ελεύθερων επισκεπτών.

Η επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας του  ΥπΑΑΤ  με την «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΗ» με σκοπό την ανάδειξη της καλλιέργειας των ψυχανθών στην Ελλάδα, αλλά και την πολιτισμική, περιβαλλοντική και διατροφική σημασία τους, ενώ παράλληλα επίκεινται και άλλες δράσεις συνεργασίας.

Η συνεργασία περιλαμβάνει τη δημιουργία επιδεικτικού αγρού καλλιέργειας ψυχανθών, τη διοργάνωση ενημερωτικών σεμιναρίων όλων των επιπέδων, τη δημιουργία ενημερωτικού  έντυπου και ψηφιακού υλικού, τη διοργάνωση επιστημονικής Ημερίδας  με θέμα  «Ψυχανθή και Περιβάλλον», καθώς και  θεματικές γιορτές για συγκεκριμένα είδη οσπρίων εξαιρετικής ποιότητας που καλλιεργούνται στη χώρα μας, όπως είναι η φάβα Σαντορίνης, τα φασόλια Πρεσπών, οι φακές Εγκλουβής κτλ.

Ο κ. Τσαυτάρης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, την προσπάθεια του Υπουργείου για την ανακήρυξη του έτους 2014 ως «Έτος Ψυχανθών», η οποία ευθυγραμμίζεται, όπως είπε, με τις παγκόσμιες περιβαλλοντικές απαιτήσεις για «πρασίνισμα των καλλιεργειών», αλλά και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, με σκοπό τη βελτιστοποίηση της καλλιέργειας των ψυχανθών ανά  περιοχή.