Σήμερα τρώμε έξω

Η βιολογική κουζίνα είναι εδώ!

Τα πρώτα εστιατόρια στην Ευρώπη εμφανίστηκαν τον 18ο αιώνα. Μέχρι τότε μιλούσαμε για ταβέρνες και πανδοχεία που απευθύνονταν κυρίως σε ταξιδιώτες και όχι σε μόνιμους κατοίκους. Από τότε, η μαζική εστίαση έχει αλλάξει πολύ, ενώ έχουν εμφανιστεί εστιατόρια για όλα τα γούστα, από απλές ταβέρνες και μαγέρικα μέχρι πολυτελή εστιατόρια και φυσικά τους περίφημους χώρους ταχείας εστίασης. Το αυξημένο ενδιαφέρον για τα βιολογικά τρόφιμα δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και τον τομέα της μαζικής εστίασης. Στη χώρα μας, τα εστιατόρια με κουζίνα βιολογικών πρώτων υλών δεν είναι προς το παρόν πολλά, αλλά είναι σίγουρα ενδιαφέροντα.

Τι είναι ένα εστιατόριο με βιολογική κουζίνα; Το εστιατόριο του οποίου τα πιάτα έχουν παρασκευαστεί από βιολογικές πρώτες ύλες. Προς το παρόν, όμως, δεν υπάρχει ακόμα αυτό που έχουμε συνηθίσει ως απαραίτητη παρουσία δίπλα στο βιολογικό, δηλαδή η πιστοποίηση. Τα εστιατόρια, σε αντίθεση με τον τομέα παραγωγής και εμπορίας βιολογικών προϊόντων που δεν υφίστανται χωρίς την πιστοποίηση, δεν πιστοποιούνται από κανέναν εξειδικευμένο φορέα. Νύξεις και προτάσεις έχουν γίνει, αλλά ακόμα η κατοχύρωση ενός ρυθμιστικού πλαισίου για την εγκυρότητα αυτών εστιατορίων ή καφέ και η πιστοποίηση τους για τη χρήση και διάθεση βιολογικών προϊόντων βρίσκονται στο στάδιο των απλών προτάσεων.

Συχνά, συναντάμε στους ξενώνες ή τις αγροτουριστικές επιχειρήσεις εστιατόρια με βιολογική κουζίνα, αλλά τα αμιγώς βιολογικά εστιατόρια (αν υφίσταται μια τέτοια έννοια) είναι στην Ελλάδα λιγοστά σε αντίθεση με το εξωτερικό. Κάποια από τα καταστήματα που επισκεφθήκαμε είναι εστιατόρια με αμιγώς βιολογική κουζίνα (100% βιολογικές πρώτες ύλες), κάποια άλλα έχουν συμπεριλάβει και βιολογικά πιάτα στο μενού τους, ενώ άλλα γνωρίζουν τώρα τα βιολογικά υλικά και τα προσθέτουν στα πιάτα τους. Τα πιάτα με βιολογικές πρώτες ύλες είναι σαφώς ανώτερα σε γεύση και ουδεμία σχέση έχουν με την άγευστη και άοσμη υγιεινή κουζίνα που πολλοί μπορεί να έχουν στο νου τους. Τα βιολογικά υλικά ενδείκνυνται μάλιστα και για πολύπλοκα ή gourmet πιάτα, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο την ποιότητα τους, δίνοντας ένα αποτέλεσμα άριστης γεύσης.

Εκτός από τα εστιατόρια, συναντήσαμε και άλλους χώρους με βιολογική κουζίνα, όπως σνακ στέκια, καφετέριες, τσαγιερί που ούτως ή άλλως αποτελούν σαν χώροι μια εναλλακτική λύση στα συνήθως προσφερόμενα μέρη. Ξεχωρίσαμε κάποια από αυτά τόσο για την ιδιαίτερη προσωπικότητα τους, όσο και για την ποιοτική κουζίνα τους και σας τα προτείνουμε

Παιώνια

Αναζωογόνηση πνεύματος και αισθήσεων

Η Παιώνια είναι ένα από αρχαιότερα αγριολούλουδα και πήρε το όνομά της από τον Παιώνα, μαθητή του Ασκληπιού, όπου σύμφωνα με τον μύθο μετατράπηκε σε φυτό πεθαίνοντας. Η Παιώνια στο Θησείο σε ένα όμορφο νεοκλασικό, λειτουργεί τρία περίπου χρόνια και ξεκίνησε από τη Μάγια Μαυράκη. Χώρος που γαληνεύει και αναζωογονεί το πνεύμα και τις αισθήσεις, η Παιώνια, με πολλούς και πιστούς φίλους, προσφέρεται σαν διάλειμμα, αλλά και έναυσμα για να ξεφύγεις από τους φρενήρεις και αφύσικους ρυθμούς της πόλης. Το βοτανοπωλείο-τειοπωλείο με τη ζεν αισθητική σε υποδέχεται σε ένα πνεύμα φιλίας, γαλήνης και αρμονίας. Οι μουσικές επιλογές είναι εναρμονισμένες με το πνεύμα του χώρου και ανάλογες με τη γενικότερη φιλοσοφία του καταστήματος. Εδώ, μπορείς να προμηθευτείς τσάι, βότανα, μπαχαρικά και άλλα είδη που αφορούν τη φυσική προσέγγιση της υγείας σου, αλλά και κούπες για τσάι και τσαγιέρες.

Ο αέρας είναι καθαρός, γιατί δεν επιτρέπεται το κάπνισμα. Στην Παιώνια δεν θα βρεις ούτε ένα τασάκι επάνω στα τραπεζάκια. Εδώ, δεν έρχεσαι για να φθαρείς, αλλά για να αναζωογονηθείς. Το τσάι σερβίρεται σε μινιατούρες, όπως στην Κίνα. Η ποικιλία είναι σίγουρα μεγάλη με βότανα από την Ελλάδα και την Άπω Ανατολή και τα ροφήματα από αρχαίες και σύγχρονες συνταγές. Αν πεινάσετε μια ποικιλία από σνακ βιολογικής προέλευσης θα χορτάσουν την πείνα σας, χωρίς να βλάψουν την υγεία σας. Δοκιμάστε την κολοκυθόπιτα με χωριάτικο φύλλο, πράσο, κρεμμύδι ξερό, μαϊντανό, άνηθο, κουκουνάρι, καρύδια και ελαιόλαδο, την χορτόπιτα και την τυρόπιτα, τη σαλάτα με ρόκα και τα ζυμαρικά με κοχυλάκια, μπρόκολο, ελιές και κάπαρη. Για σάντουιτς υπάρχει αυτό των ψητών λαχανικών με πολύσπορο ψωμί, πιπεριά, κολοκύθι, μελιτζάνα, ντομάτα, παρμεζάνα, ελαιόλαδο και μπαλσάμικο.

Λίγα μέτρα από το σταθμό του ηλεκτρικού στο Θησείο, η Παιώνια σας περιμένει, όχι απλά για να πιείτε ένα τσάι, αλλά για να χαλαρώσετε, να ηρεμήσετε και να καθαρίσετε το πνεύμα σας.

-Παιώνια, Αμφικτύονος 12 & Πουλόπουλου 8, Θησείο, τηλ.: 210 3410260. Καθημερινά 09:30 – 22:00

Brown Betty

Βιολογικά με arty διάθεση

Το μικρό wine bar- bistro, Brown Betty στη Δημητρίου Σούτσου, λίγα μέτρα από το Μετρό Αμπελοκήπων άνοιξε πριν πέντε μήνες για να μας εκπλήξει ευχάριστα. Χώρος με κοσμοπολίτικο αέρα και μποέμ πινελιές Λονδίνου ή Παρισιού, οικείος, όμορφος, με καλλιτεχνική ανεμελιά και προσεγμένες μουσικές επιλογές. Φιλική ατμόσφαιρα και ιδιαίτερες λεπτομέρειες τραβούν το βλέμμα, μακριά από τη γενικευμένη κακοτεχνία της πόλης. Το βλέμμα τραβούν ο μπλε τοίχος, η ανοιχτή κουζίνα, οι πίνακες και οι γκραβούρες. Η γευστική συνέχεια είναι το ίδιο ενδιαφέρουσα εδώ. Ο καφές είναι fair trade, από ποικιλίες Arabica πιστοποιημένων βιολογικών καλλιεργειών. Ακόμα και το νερό (όχι το εμφιαλωμένο) που φέρνει ο σερβιτόρος στο τραπέζι είναι απιονισμένο και φιλτραρισμένο.

Το Brown Betty λειτουργεί από τις 8 το πρωί για καφέ, χυμό, ρόφημα σπιρουλίνα (!), βιολογικά ζεστά ή κρύα σάντουιτς και φρέσκιες βιολογικές πίτες ή ένα πλήρες πρωινό. Σαλάτες, ομελέτες, αλλαντικά και τυριά, θα χορτάσουν την πείνα και θα ευχαριστήσουν τον ουρανίσκο σας στο μεσημεριανό διάλειμμα από τη δουλειά. Το gourmet μενού του ιδιαίτερου, μικρού bistro συνεχίζεται με ψαγμένους συνδυασμούς και ξεχωριστές γεύσεις. Ξεχωρίσαμε τα κεφτεδάκια Κάσου, ζυμωμένα με γιαούρτι, το παστίτσιο του Στέλιου, χωρίς μπεσαμέλ, με πράσα, ταλιατέλες και γιαούρτι, το Τσίλι κον Κάρνε, με φρέσκο βιολογικό κιμά, το Μιλφέιγ Ψαρονέφρι (ακολουθεί η συνταγή), τον βιολογικό ψητό Σολομό με σιρόπι λεμονιού και πιπέρι σετσουάν. Εδώ θα βρείτε επίσης, αρμένικο παστουρμά, που σερβίρεται με χούμους και ελιές βελουτίνου, αυγοτάραχο Μεσολογγίου και γνήσιο Keen’s Cheddar με σπιτικό πράσινο τσάτνει. Για επιδόρπιο επιλέξτε τάρτα Τζαμάικα, με κρέμα με ρούμι και καραμελωμένες μάντολες ή cheese κέικ με τυροβολιά Νάξου, με σιρόπι λεμονιού και καβουρντισμένο αμύγδαλο. Τα καρυκεύματα, ακόμα και το αλάτι, είναι βιολογικά. Τα λαχανικά είναι βιολογικά και της εποχής. Όταν δεν υπάρχει φρέσκο ένα υλικό το αντικαθιστούν με κάτι άλλο. Τα κρασιά διαλέγονται κυρίως από ελληνικές ποικιλίες.

Ο κατάλογος εδώ αλλάζει συχνά, το καλό γούστο και οι αυθεντικές γεύσεις μένουν σταθερές. Την κουζίνα θα βρείτε ανοιχτή μέχρι περίπου τη μία το βράδυ. Οι βραδιές jazz και τα music live show συμπληρώνουν την εικόνα ενός ποιοτικού, arty bistro που κάθε μεγαλούπολη οφείλει στον εαυτό της.

-Brown Betty, Δημ. Σούτσου 33, Αμπελόκηποι, τηλ.: 210 6465180. Ανοιχτά καθημερινά από 08:00 το πρωί έως 01:00 το βράδυ. Κυριακή κλειστά. Τιμές: €25-€30 το άτομο

Nice & Easy

Bio-gourmet με νεουορκέζικη ατμόσφαιρα

Συνδυασμός παραδοσιακών υλικών με άριστο αποτέλεσμα, gourmet πιάτα, φιλική διάθεση και κλασικοί σταρ από το κινηματογραφικό και μουσικό στερέωμα συνθέτουν την ατμόσφαιρα του κολωνακιώτικου Nice & Easy. Η γοητευτική φιγούρα της Ρίτα Χέιγουορθ στη Gilda και το σκωπτικό βλέμμα του Μάρλον Μπράντο στο Λεωφορείον ο Πόθος, σε τόνους του ξύλου και του απαλού μωβ συνοδεύουν το φαγητό ή το ποτό σας. Ξεχάστε εδώ τα σάντουιτς τυρί, ντομάτα. Εδώ θα γευθείτε σάντουιτς Edith Piaf (με κοτόπουλο εκτατικής βοσκής, γραβιέρα, αγγούρι, bio μαρούλι, πιπεριά κόκκινη και σως τεριάκι), The Marlon Brando Burger (το καλύτερο κρέας, τσεντάρ, ψητή ντομάτα και κρεμμύδι, σάλτσα ράϊτα), The Paul Newman (bio κατσικίσιο τυρί, λιαστές ντομάτες, καρύδια, bio σάλτσα μοσχοφίλερο, ανάμεικτα πράσινα λαχανικά), Luis Amstrong Quasantilla mexicana (ζεστή τορτίγια με κοτόπουλο εκτατικής εκτροφής, τυρί Monterey Jack, λαχανικά και σάλτσα τσίλι) και άλλα υπέροχα πιάτα, κρέπες, σαλάτες, αλλά και χυμούς, καφέ και ροφήματα. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε κάποιο υπέροχο smoothy. Ανάλογα με την περίπτωση και τη διάθεσή σας, διαλέξτε το ανάλογο αντιστρές, χαλαρωτικό ή λιποδιαλυτικό smoothy. Το Nice & Easy άνοιξαν το Μάιο του 2008 ο Δημήτρης Χριστοφορίδης και ο Χρήστος Αθανασιάδης. Το κατάστημα ξεκίνησε από μια ιδέα του Δημήτρη, ο οποίος έζησε στο Λος Άντζελες, όπου και γνώρισε τον κόσμο των βιολογικών μέσα από το εστιατόριο που διατηρούσε.

Τα περισσότερα πιάτα είναι βιολογικά, τα λαχανικά και το λάδι είναι βιολογικά, το τσάι που σερβίρει το κατάστημα προέρχεται από αυστριακό μοναστήρι και από καφέ μπορείτε να διαλέξετε ένα από τρία είδη και σε βιολογικό και σε συμβατικό. Στον κατάλογο μια ευχάριστη έκπληξη: σε κάθε πιάτο, εκτός από διατροφικές πληροφορίες, μπορείτε να βρείτε τον ακριβή αριθμό των θερμίδων που περιέχει, τα λίπη και τη χοληστερίνη και άλλα χρήσιμα. Σχεδόν όλα τα πιάτα και τα σνακ έχουν ονόματα, όπως The Cary Grant, The Clark Gable, The Rita Hayworth, The Frank Sinatra Bagel, The Bob Dylan Hot Dog κ.α. Μην ξεχάσετε να γευθείτε κάποια από τις παραδοσιακές πίτες για τις οποίες είναι περήφανοι οι ιδιοκτήτες, αλλά και τις κρέπες με τη μυστική συνταγή του σεφ από μια ζύμη με αλεύρι μαύρο σιτάρου, ντίνκελ βιο και χίλια αρώματα. Οι μερίδες είναι πολύ μεγάλες και έτσι δεν χρειάζεται να πάρει κάποιος full meal, αφού χορταίνει απλώς με μια πίτα ή σαλάτα.

Στα άμεσα σχέδια των ιδιοκτητών είναι τώρα να επεκτείνουν το κατάστημα, μετατρέποντας το σε δυο ξεχωριστές σάλες, μια για καφέ και μια για φαγητό με ξεχωριστούς καταλόγους.

-NICE & EASY, Σκουφά & Ομήρου 60, Κολωνάκι, τηλ.: 210 3617201. Τιμές: €20-€25 το άτομο

Λωτός

«Γυρισμό πατρίδας λησμονώντας»

Στο παλιό αρχοντικό της σπίτι στο Νέο Ψυχικό, η κα Μπούκουρα Μίνα, άνοιξε το 1984, τον πρωτοποριακό για την εποχή του Λωτό. Εκείνη την περίοδο, τα μέρη όπου μπορούσες να πιεις έναν καφέ ή τσάι, ήταν συγκεκριμένης (περιορισμένης) αισθητικής και στυλ και ο Λωτός ήταν κάτι νέο μια όμορφη τσαγιερί, με καφέ και χορτοφαγικά πιάτα. Πολλοί ακολούθησαν το δρόμο που άνοιξε τότε.

Χώρος που σε μαγεύει με την αισθητική του, όπως στην Οδύσσεια οι καρποί του Λωτού έκαναν τους συντρόφους του Οδυσσέα να ξεχάσουν την πατρίδα τους. Ζεστασιά, χρώμα, κινέζικες λεπτομέρειες στη διακόσμηση, χαλαρή vintage διάθεση προδιαθέτουν για ένα υπέροχο ζεστό ή κρύο- τσάι Κίνας, Ιαπωνίας, Φορμόζης ή Νότιας Αφρικής. Ουσιαστικά, η κα Μπούκουρα άνοιξε το σπίτι της, αλλά και τον κήπο της, αφού υπάρχουν και τραπεζάκια έξω σε έναν όμορφο κήπο – αυλή. Μια γλυκιά αίσθηση λησμονιάς, καθώς απολαμβάνει κανείς ένα από υπέροχα τσάγια, δικαιολογώντας το όνομα της τσαγιερί.

Εκτός από τσάι μπορείτε να απολαύσετε αφεψήματα φρούτων, γλυκά, μιλκ σέικ, αλλά και να φάτε χορτοφαγικά πιάτα. «Κρέας ή ψάρι δεν μπαίνει στο κατάστημα», τονίζει η κα Μπούκουρα. Τα περισσότερα υλικά δεν είναι βιολογικά, αλλά ο τρόπος παρασκευής των πιάτων, η ποιότητά τους και η έλλειψη κρέατος ή ψαριού παραπέμπει σε υγεία. Δοκιμάστε μια παραδοσιακή χορτόπιτα ή τυρόπιτα (το φύλλο ανοίγεται εκεί). Επίσης, θα βρείτε παγωτό, κρέπες, σαλάτες, σάντουιτς και ζυμαρικά. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το μπιφτέκι σόγιας και το περίφημο κλαμπ σάντουιτς του καταστήματος με μαρούλι, τομάτα, κολοκύθι, κασέρι-έμενταλ και μαγιονέζα.

-Λωτός, Γλαύκου 14, Νέο Ψυχικό, τηλ.: 210 6717461. Καθημερινά 0 9:00 -23:00

Bio Cafe Magenta

Βιολογικός καφές και οικολογική συνείδηση

Σε τόνους του λευκού, του πράσινου και του ξύλου το Biocafe Magenta είναι ένας χώρος ευχάριστος για να πιεις το καφεδάκι σου, το χυμό σου, να διαβάσεις την εφημερίδα σου ή να «τα πεις» με την παρέα και αν πεινάσεις να τσιμπήσεις μια από τις βιονοστιμιές του καταστήματος. Καφέ μπορείς να βρεις όλους τους τύπους σε βιολογικό, αλλά και ντεκαφεινέ για όσους κάνουν ομοιοπαθητική, ροφήματα δοκιμάστε αυτά με guarana, σοκολάτα, γάλα σόγιας, τσάι σε πολλά είδη και φυσικούς χυμούς. Σάντουιτς που θα χορτάσουν την πείνα σας και σαλάτες που θα ικανοποιήσουν τον ουρανίσκο και την οικολογική σας συνείδηση ταυτόχρονα. Φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής ενδέχεται να μην βρείτε, πράγμα που λειτουργεί ούτως ή άλλως υπέρ σας, αφού δεν ενδείκνυται η κατανάλωσή τους. Βιολογικά κρασιά και μπίρες θα συμπληρώσουν το πρόχειρο ή μη γεύμα σας.

Εκτός από τα βιολογικά υλικά των προϊόντων που θα βρείτε εδώ, η οικολογική ανησυχία επεκτείνεται και στο ντεκόρ. Οι βαφές των τοίχων και των επίπλων είναι οικολογικές. Τα βιοδιασπώμενα καθαριστικά και τα βιολογικά σαπούνια, καθώς και ο κατάλογος και οι συσκευασίες των προϊόντων από ανακυκλωμένο χαρτί αφήνουν θετικές εντυπώσεις, αλλά το μεγάλο ατού του καταστήματος είναι το ηλεκτρικό τρίκυκλο που κάνει το delivery στις γύρω περιοχές.

Όσοι από την άλλη πλευρά, θέλουν να καταναλώσουν συμβατικά προϊόντα μπορούν, αφού για τους αμετανόητους υπάρχει μια μικρή ποσότητα σε μη βιολογικά είδη. Η μουσική και το στυλ του καταστήματος είναι χαλαρό, νεανικό και φρέσκο. Οι μουσικές επιλογές, μακριά κι αυτές από κάθε τι «βάρβαρο», ακολουθούν και συνοδεύουν αυτά που θα φάτε και θα πιείτε.

-Bio Cafe Magenta, Αλεξ. Σβώλου 42, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 250090. Δευτέρα  Παρασκευή: 08:00 – 01:00, Σάββατο – Κυριακή 09:00 – 01:00

Bio-cafe Fresco

Για πλούσια γκάμα βιολογικών snacks

Η ευαισθησία στα θέματα διατροφής και οικολογίας, και στο ρόλο που έχουν στην ανθρώπινη υγεία και συμπεριφορά, ώθησαν το καλοκαίρι του 2004 την Δέσποινα Καρασαββίδου και τον Πάρη Προδρομίδη να δημιουργήσουν το Fresco  biosnackpoint, στην οδό 25ης Μαρτίου 5 στην Κατερίνη, το πρώτο πιστοποιημένο βιολογικό snackpoint στην Ελλάδα.

Στο Fresco θα βρείτε σφολιάτες, κρουασάν, φρέσκα πρωτότυπα σάντουιτς, πολλά είδη καφέ, ροφήματα, χυμούς και άλλα βιολογικά προϊόντα. Όλα τα προϊόντα στο Fresco είναι 100% βιολογικά, πιστοποιημένα. Τα προϊόντα παράγονται χωρίς συντηρητικά, διογκωτικά, χρωστικά, βελτιωτικά ή άλλα χημικά πρόσθετα.

Δοκιμάστε τη βιολογική τυρόπιτα με ντομάτα και κόκκινη πάπρικα. Επίσης, την μοναδική πίτα με άπαχο, γλυκό ανθότυρο, το ελαφρύ, αλμυρό κρουασάν βουτύρου, το κρουασάν με πάστα σοκολάτα, το μισοφέγγαρο ολικής ντίνκελ με πάστα αμυγδάλου και μέλι, το κρουασάν με ζαμπόν – κασέρι, τη γευστικότατη μηλόπιτα, τη σπανακοτυρόπιτα με κρεμμυδάκι και μυρωδικά, το μπαστουνάκι με κασέρι, την πίτσα Vegetarian με μοτσαρέλα, την πίτσα σαλάμι. Σε είδη σάντουιτς θα βρείτε αυτά με φρεσκοψημένα ψωμάκια σταριού, σίκαλης, ντίνκελ, ολικής, πολύσπορα, με προζύμι, τσια-πάτα, μπαγκέτα και άλλα πολλά σε απίθανους συνδυασμούς με άπαχα αλλαντικά, με φέτα, αλλά και με φυτικά αλλαντικά από σιτάρι με πολύ πρωτεΐνη και μηδέν χοληστερίνη!

Το Fresco θα το βρείτε και στο Βόλο. Ο ιδιοκτήτης Μιλτιάδης Αθανασίου, τα τελευταία 2 χρόνια δημιούργησε ένα ακόμη στέκι γι’ αυτούς που επιθυμούν να επιστρέψουν σε γεύσεις αγνές και φυσικές, και να υιοθετήσουν εκ νέου έναν υγιή τρόπο διατροφής. Στο Fresco του Βόλου θα βρείτε τη μεγαλύτερη γκάμα από νόστιμα, βιολογικά σάντουιτς στην Ελλάδα καθημερινά από τις 07:00 έως τις 21:30.

-Fresco Κατερίνη: 25ης Μαρτίου 5, τηλ.: 23510 79798, Fresco Βόλος: Ιάσωνος 84 γωνία με Σπυρίδη, τηλ.: 24210 27310

Bio Bistro

Νεανικός αέρας και βιολογική ποιότητα

Στις 17 Ιανουαρίου 2009, δυο φίλοι, ο Φρεντερίκ Κλάιν και ο Ερβέ Μιλό αποφάσισαν να ανοίξουν ένα εστιατόριο, δίνοντας ένα νέο νόημα στην ήσυχη πλατεία Μεσολογγίου στο Παγκράτι. Ο χώρος ζεστός, γεμάτος χρώμα και φυσικότητα ανοίγει το μάτι, τη διάθεση και την όρεξη, βαδίζοντας στη λογική του less is more και δίνοντας ένα αποτέλεσμα κοντά στην γήινη φιλοσοφία του βιολογικού. Το κίτρινο, το πράσινο, το λευκό και το ξύλο σε μια μαγική απλότητα κυριαρχούν και δένουν γλυκά. Τα τραπέζια με το γλαστράκι, δείγμα καλού γούστου, ευρωπαϊκής κουλτούρας και bio αισθητικής, φέρνουν λίγο από φύση στο γεύμα σας. Οι οικολογικές ανησυχίες είναι εμφανείς εδώ, όπως και η ανάλαφρη, χαλαρή διάθεση.

Στο Bio Bistro μπορείτε από τις 12:00 να βρείτε νόστιμα σάντουιτς και σνακ και φυσικά βιολογικό καφέ, χυμό και ροφήματα. Τώρα, το μικρό bistro είναι ανοιχτό και τα μεσημέρια για να σας εξυπηρετήσει υγιεινά. Τα πιάτα είναι μαγειρεμένα από 100% βιολογικά υλικά και κρέας πιστοποιημένο από πιστοποιημένο κρεοπωλείο, και κοτόπουλο από μονάδα βιολογικής εκτροφής στη Σπάρτη. Σύγχρονη, απέριττη κουζίνα με παραδοσιακά βιολογικά υλικά, αποτελούν ιδανική επιλογή για κάθε ουρανίσκο. Ο Φρεντερίκ μαγειρεύει δίνοντας ένα ελαφρώς γαλλικό στοιχείο στην κουζίνα, με προσεκτικά επιλεγμένα βιολογικά υλικά και ένα αποτέλεσμα απλό, αλλά πλήρως χορταστικό. Δοκιμάστε το Κόρντον Μπλε, γεμιστό με μπέικον και τυρί, το ριζότο μιλανέζ ή το ριζότο με γαρίδες, το βραστό Κοτόπουλο του Ιγκόρ, τη Σαλάτα με ζεστό κατσικίσιο τυρί και για επιδόρπιο μους σοκολάτα με κακάο με έντονη γεμάτη γεύση πραγματικού κακάο και φρέσκα βιολογικά αυγά και την υπέροχη κρέμα βιολογικού παγωτού, που θα διαθέτει ενόψει καλοκαιρού το κατάστημα. Κρασί υπάρχει χύμα, αλλά και εμφιαλωμένο. Εννοείται βιολογικό!

Το Bio Bistro κάνει και delivery μέχρι τις 19:00 από Δευτέρα έως Σάββατο και είναι ιδανικό στέκι για μεσημέρι και βράδυ. Παρείστικο, μικρό και φιλόξενο προτιμάται από ντόπιους, αλλά και περαστικούς και η καλή του φήμη του είναι από αυτές που μεταδίδονται στόμα με στόμα.

-BIO BISTRO , Πλ. Μεσολογγίου 3, Παγκράτι, τηλ.: 210 7226213. Καθημερινά 12:00 έως 24:00. Εκτός Κυριακής. Τιμές: €10-€15 το άτομο

Μάνη Μάνη

Τα αλμυρά της θάλασσας και τα βιολογικά της Μάνης

Γευθείτε την πιο πιστή στον τόπο καταγωγής της κουζίνα από τη Μάνη, παντρεμένη με μαγειρικές απ’ όλη την Ελλάδα, που δεν φοβάται τη σύγχρονη εκτέλεση και τις μοντέρνες ιδέες, χρησιμοποιώντας τα παραδοσιακά της Μάνης και τα πιο αγνά υλικά της Πελοποννήσου. Απολαύστε τη χαλαρωτική ατμόσφαιρα που δημιουργεί το λευκό και λαδί σκηνικό με τις μοντέρνες arty πινελιές και τα ξύλινα παραδοσιακά αντικείμενα της Μάνης, καθώς οι αυθεντικές γεύσεις της, θα μεταμορφώνονται σε μοναδικές προτάσεις γευστικής ολοκλήρωσης.

«Αλλαγή εποχής, αλλαγή διάθεσης, αλλαγή γεύσης»… Αυτό μοιάζει να είναι το νέο μότο του εστιατορίου Μάνη Μάνη που από το Μάρτιο μας προσφέρει τις νέες δημιουργίες του σεφ Αλέξανδρου Φουρούλη με κεντρική κατεύθυνση τα αρμυρά της θάλασσας και τα βιολογικά της Μάνης. Σε ένα μενού όπου η ελληνική, παραδοσιακή κουζίνα, εναρμονίστηκε απόλυτα με την σύγχρονη, οι πρώτες νέες βιολογικές γεύσεις του Μάνη Μάνη έρχονται να συμπληρώσουν το puzzle  μιας γευστικής αλυσίδας που συνεχίζει να μας υπόσχεται κρυμμένους άσους στην…ποδιά του. Πρώτο πεδίο προς εξερεύνηση, το Βελουτέ κολοκύθας με Γιαούρτι, για να συναντήσουμε λίγο πιο κάτω την Τάρτα με βιολογικά συκωτάκια πουλερικών και αφρό μυζήθρας Λακωνίας, το Μανούρι αρωματισμένο με φρέσκα βότανα, πιπεριά Φλωρίνης και αμύγδαλα σε φύλλο κρούστας και τον Πύργο Λαχανικών με ταλαγάνι και σάλτσα πιπεριάς. Η παρέλαση των γεύσεων συνεχίζεται με τη Γλυκιά πράσινη Σαλάτα με κατίκι, μανιάτικα ξερά σύκα και vinaigrette από πετιμέζι σε βάση από φρέσκα φύλλα μαρουλιού, να ανοίγει χώρο για τα μοναδικά Κανελόνια με μοσχαράκι, λαχανικά και σάλτσα κόκκινου κρασιού, το Ριζότο Μανιταριών με τρούφα και φλούδες παρμεζάνας και τη Γλώσσα Φιλέτο με σπανάκι, παντζάρια και σάλτσα λουΐζας.

Τέλος, θα γλυκαθείτε με την νέα πρόταση σε Καρυδόπιτα με αχλάδι, βρασμένο σε μπαχαρικά ή με τις ήδη αγαπημένες γεύσεις όπως, το Μιλφέιγ με βύσσινο και κρέμα αρωματισμένη με Μαστίχα Χίου και το Σουφλέ Σοκολάτας με Παγωτό Βανίλια. Η λίστα κρασιών έχει δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να συνοδεύει ιδανικά τον κατάλογο του Μάνη Μάνη, ενώ το εστιατόριο διαθέτει και τη δική του ετικέτα Μάνη Μάνη που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής.

Τα παραδοσιακά προϊόντα της Μάνης συνεχίζουν να αποτελούν έμπνευση για τη δημιουργία μιας μοντέρνας κουζίνας που βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με το σύγχρονο τρόπο υγιεινής διατροφής. Το ωράριο λειτουργίας του καταστήματος επεκτείνεται και μας ανοίγει τις πόρτες του καθημερινά και τα μεσημέρια!

-Μάνη Μάνη, Φαλήρου 10, Κουκάκι, τηλ.: 210 9218180. Καθημερινά μεσημέρι – 13:00 με 17:30 και βράδυ 20:00 με 01:00. Κλειστά  Δευτέρα και Κυριακή Βράδυ. Τιμές: €20-€25 το άτομο

ΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΑ ΓΟΥΣΤΑ:

•BIO BISTRO τηλ.: 210 7226213 •BIO CAFE MAGENTA τηλ.: 2310 250090 •BROWN BETTY τηλ.: 210 6465180 •LENA’S τηλ.: 210 3241360 •ΛΩΤΟΣ τηλ.: 210 6717461 •ΜΑΝΗ ΜΑΝΗ τηλ.: 210 9218180 •ΜΑΓΕΙΡΕΥΤΑ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΑ τηλ.: 210 6130150 •NICE & EASY τηλ.: 210 3617201 •ΠΑΙΩΝΙΑ τηλ.: 210 3410260 •PURE BLISS τηλ.: 210 3250360 •ΡΑΤΚΑ τηλ.: 210 7290746 •RESTO τηλ.: 210 3810026 •ΤΟ ΚΡΙΤΑΜΟ τηλ.: 2310 273150 •FRESCO Κατερίνη τηλ.: 23510 79798 •FRESCO Βόλος τηλ.: 24210 27310

-της Ειρήνης Κάρου