Στις χωματερές τα τοξικά απόβλητα με τις «ευλογίες» δημάρχων

Δημάρχους που έπαιρναν μίζες για να επιτρέπουν τη δημιουργία χωματερών με ιατρικά απόβλητα, κατήγγειλε στην επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής η ειδική γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κα Μαργαρίτη Καραβασίλη.

Η πάντα ατρόμητη κα Καραβασίλη καταγγέλλει ότι οι δήμαρχοι πληρώνονταν για να κάνουν τα στραβά μάτια στα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα. Μάλιστα, οι ίδιοι δήμαρχοι διέταζαν την παράνομη καύση των αποβλήτων για να μπορούν να εναποθέσουν περισσότερα!

Η κα Καραβασίλη σημείωσε πως σύστημα αποστείρωσης εντός της μονάδας έχει μόνο η Πολυκλινική του ΓΝΑ στην Πειραιώς, ενώ όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία στην Ελλάδα συνεργάζονται με εταιρίες που μεταφέρουν τα απόβλητα στη Θεσσαλονίκη που βρίσκεται ο αποτεφρωτήρας. Αποτεφρωτήρα διαθέτουν, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, μόνο δύο νοσοκομεία, το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου. Σημειώνεται επίσης ότι κάθε νοσοκομείο σύμφωνα με τη νομοθεσία θα πρέπει να έχει κατάλληλο σύστημα συλλογής αποβλήτων και να τηρεί συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας. Στη χώρα μας παράγονται περίπου 15.000 τόνοι μολυσματικών αποβλήτων κάθε χρόνο, εκ των οποίων μόλις οι 7,5 τόνοι εναποτίθενται στα Λιόσια κάθε μέρα, ενώ οι υπόλοιποι αναμειγνύονται με οικιακά απορρίμματα και καταλήγουν στις χωματερές.

Τα μέλη της επιτροπής Περιβάλλοντος αποφάσισαν να καλέσουν σε κοινή ακρόαση τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Υγείας και Εσωτερικών σχετικά με το θέμα.