Σχεδόν 5 δισεκατομμύρια ευρώ τα έσοδα της αγοράς Fairtrade πέρυσι

Καταναλωτές από όλο τον κόσμο ξόδεψαν 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ για πιστοποιημένα Fair trade προϊόντα (δίκαιου εμπορίου) πέρυσι, σύμφωνα με τη Fairtrade International. Στη μεγαλύτερη αγορά Fairtrade προϊόντων, τη Μεγ. Βρετανία, οι καταναλωτές ξόδεψαν 12% περισσότερα χρήματα σε πιστοποιημένα προϊόντα δίκαιου εμπορίου το 2011 από ότι το 2010. Στην παλαιότερη αγορά, την Ολλανδία, οι πωλήσεις σε καταστήματα και εστιατόρια έφτασαν το 24%. Η παγκόσμια άνοδος των λιανικών πωλήσεων προϊόντων Fairtrade υπολογίστηκε στο 12%.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το 55% της μπανάνας που αγοράστηκε στη Σουηδία είχε την πιστοποίηση Fair trade. Η μισή ποσότητα χύμα ζάχαρης που διακινήθηκε από τα αγγλικά καταστήματα ήταν Fairtrade. Εντωμεταξύ, η πίτα της αγορά των προϊόντων δίκαιου εμπορίου μοιράστηκε και σε νέες αγορές: στη Νότια Αφρική ξοδεύτηκαν τα τριπλάσια χρήματα σε πιστοποιημένα Fairtrade προϊόντα το 2011 σε σχέση με το 2010. Μάλιστα, στη Νότια Αφρική, τα καταστήματα λιανικής αγοράζουν Fairtrade προϊόντα από αγρότες της ίδιας τους της χώρας. Στη Νότια Κορέα, τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του εθνικού οργανισμού Fairtrade, οι πωλήσεις έφτασαν στα 17 εκατομμύρια ευρώ.

Προϊόντα Fairtrade είναι διαθέσιμα σε περισσότερες από 120 χώρες σήμερα. Η αύξηση των πωλήσεων Fairtrade προϊόντων συνολικά σε αυτές τις χώρες ήταν: καφές 12%, κακάο 12%, μπανάνα 9%, ζάχαρη 9%, τσάι 8%, λουλούδια 11% κτλ.

Η αύξηση αυτή είναι καλό νέο για περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια αγρότες που συνεργάζονται με τους οργανισμούς Fairtrade σε 66 χώρες. Μαζί με το εισόδημα από τις πωλήσεις των προϊόντων τους, έλαβαν και επιπλέον 65 εκατομμύρια ευρώ, που είναι η ενίσχυση που λαμβάνουν από τη Fairtrade. Οι αγρότες αποφάσισαν με συλλογικές αποφάσεις να επενδύσουν αυτά τα χρήματα, εκτός από την επιβίωσή τους, σε βελτιώσεις και αγορές μηχανημάτων που θα ενισχύσουν την παραγωγή προϊόντων τους, στην εκπαίδευση, σε κοινοτικά προγράμματα και την περίθαλψη.