Υπό κατάρρευση ο ΕΦΕΤ με ευθύνη του υπουργού

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων του ΕΦΕΤ ενημερώνει για την υποχρηματοδότηση του οργανισμού από το υπουργείο Υγείας και δηλώνει ότι είναι αδύνατον ο ΕΦΕΤ να συνεχίσει απρόσκοπτα τους ελέγχους του στην αγορά των τροφίμων.

Οι εργαζόμενοι στον οργανισμό είναι απλήρωτοι, τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν οι ελεγκτές του ΕΦΕΤ για τους ελέγχους, έμειναν από βενζίνη καθώς τα πρατήρια καυσίμων στην Αθήνα και τις άλλες περιφέρειες αρνούνται άλλη πίστωση γιατί δεν έχουν πληρωθεί και οι έλεγχοι πραγματοποιούνται με έξοδα των υπαλλήλων οι οποίοι μετακινούνται με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα. Επιπλέον, οι προμηθευτές σταμάτησαν κάθε προμήθεια προϊόντων και υπηρεσιών προς τον ΕΦΕΤ, γιατί είναι επίσης απλήρωτοι. Ο ΕΦΕΤ πλέον αδυνατεί να λειτουργήσει όσο παραμένει υποστελεχωμένος και με ανεπαρκή μέσα.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την κυβερνητική πολιτική και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας που οδήγησε στην ασφυκτική υποχρηματοδότηση του φορέα, ενώ ήταν γνωστό ήδη από το 2010 ότι η κρατική επιχορήγηση δεν έφτανε ούτε για τις ανελαστικές δαπάνες, ούτε καν για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων. Οι εργαζόμενοι ζητούν από το υπουργείο και την πολιτική ηγεσία να επιλύσει άμεσα τα προβλήματα που συσσωρεύονται μέρα με τη μέρα, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του φορέα. Τελειώνοντας αναφέρουν ότι η έλλειψη προστασίας των καταναλωτών και ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι πλέον ορατός.