5 Ιούνη 2004

Η Ελλάδα γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

 

ΑΘΗΝΑ 2004

Η ΑΘΗΝΑ 2004, σε συνεργασία με το Δήμο Πειραιά και τον Περιβαλλοντικό Οργανισμό Αthens Εnvironmental Foundation (AEF), οργάνωσε το Σάββατο 5 Ιουνίου, στις 18:00, στην παραλία «Βοτσαλάκια» του Πειραιά εκδήλωση με τίτλο «Καθαρές Ελληνικές Θάλασσες».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης -τη παρουσίαση έκανε η ηθοποιός Πέμυ Ζούνη- η ομάδα δυτών του Ζαν Μισέλ Κουστό, έκανε επίδειξη καθαρισμού της θάλασσας, η Εθνική Ομάδα Συγχρονισμένης Κολύμβησης παρουσίασε ένα δείγμα του αγωνίσματος, τα παιδιά σχολείων του Πειραιά είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διάφορα παιχνίδια συντροφιά με τις μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ μαγνητοσκοπημένα μηνύματα απεύθυναν η πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 κα Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη κι ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UNEP), κος Klaus Toepfer.

 

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΘΑΡΗ

6ο Eco Festival

Το 6ο Eco Festival «Environment Meets Culture» που διοργανώνει η Περιβαλλοντική Οργάνωση Ελλάδα Καθαρή, σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, το Δήμο Αθηναίων και το Δήμο Αμαρουσίου. Το Eco Festival, συνδέοντας το Περιβάλλον με τον Πολιτισμό, αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός το οποίο δημιουργεί την γέφυρα που ενώνει την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Πολιτισμού (5 Μαΐου) με την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου).

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τις «Οι Πυραμίδες της Νάξου», έκθεση «Trash Art», καλλιτεχνικό Workshop, τις εκθέσεις «Ferrogramme» του Christoph Feichtinger και «Το Συνδικάτο των Σκουπιδιών» του Γιώργου Βορρέ, συνεχίστηκαν με Παιδικό και Νεανικό Πρόγραμμα, με το Μιούζικαλ «Επιχείρηση ΓΗ», ροκ συναυλία με τους Γιώργο και Σταύρο Μυλωναδάκη και τέλος με την ημερίδα «Πράσινη Πόλη και Αειφορικό Κτίριο». Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 5 Μαΐου και τελείωσαν στις 11 Ιουνίου. Πραγματοποιήθηκαν δε, σε διάφορες περιοχές του Λεκανοπεδίου με μεγάλη επιτυχία.

 

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Προστασία του Περιβάλλοντος, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, η ελληνική μη κυβερνητική οργάνωση που δρα για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και της αειφορίας στην ελληνική ύπαιθρο, ξεκίνησε εκστρατεία με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ανάγκη προστασίας της άγριας ζωής στην Ελλάδα. Για τη χρηματοδότηση των δράσεων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, η οργάνωση απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες, που επιθυμούν να γίνουν κοινωνοί της προσπάθειας για διατήρηση της ακεραιτότητας και αξίας του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας, συνεισφέροντας 50 Ευρώ ετησίως (25 ευρώ οι μαθητές). Όσοι ενδιαφέρονται να υποστηρίξουν τη δράση του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, μπορούν να επικοινωνήσουν με την κ. Μαρία Στυλιάδου στο Περιβαλλοντικό Κέντρο ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στο τηλ.: 23860 41500 ή με e-mail στη διεύθυνση all@arcturos.gr. Περισσότερες πληροφο-ρίες σχετικά στην ιστοσελίδα www.arcturos.gr

ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ανακοίνωσε ότι με αφορμή την 5η Ιουνίου, θα χορηγήσει τρεις υποτροφίες σε μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε θέματα σχετικά με την περιβαλλοντική και κοινωνική ευθύνη, την περιβαλλοντική απόδοση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και τη μελέτη των χαρακτηριστικών του τοπίου του αερολιμένα.

 

GREENPEACE

Το ελληνικό γραφείο της Greenpeace με πολυσέλιδη ανακοίνωσή του κάνει έναν απολογισμό του τι έχει γίνει μέχρι σήμερα στα θέματα του περιβάλλοντος παγκοσμίως και τονίζει την ανάγκη περαιτέρω συντονισμένης δράσης.

 

ΒΙΟ.ΖΩ

Η πανελλήνια ένωση καταναλωτών «ΒΙΟ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΖΩΗ» το Σάββατο 5 Ιούνη  διεθνή μέρα του περιβάλλοντος, κάνοντας πράξη την περιβαλλοντική τους άποψη, εγκαινίασαν δύο πρότυπες λαϊκές αγορών βιολογικών προϊόντων:

– Στη Βούλα Αττικής, Σωκράτους και Παπάγου γωνία.

– Στη Λαμία, στη πλατεία Ελευθερίας.

Και οι δυο θα λειτουργούν το πρωί, 09:00 – 13:00.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Φέτος, ο Εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου για μια ακόμα φορά πήρε τη μορφή διαμαρτυρίας για τις επιθέσεις που δέχεται το περιβάλλον και η υγεία του ανθρώπου. Οι ελεύθεροι χώροι της Αθήνας εξακολουθούν να δέχονται κατά μέτωπο επίθεση καθώς ολοκληρώνονται τα Ολυμπιακά έργα, αλλά και ανεξάρτητα από αυτά, εις βάρος των πολιτών.

Συγκεκριμένα, ο χώρος που προορίζεται για Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί τσιμεντοποιείται, κατακερματίζεται από διάφορες χρήσεις και αντιμετωπίζει την απειλή της γενικότερης καταστροφής από την προοπτική της εκεί κατασκευής γηπέδων και εμπορικών εγκαταστάσεων της «Παναθηναϊκός Α.Ε.», παρά τη μελέτη του ΕΜΠ για ίδρυση Μητροπολιτικού Πάρκου. Ολοκληρώνεται η καταστροφή του πάρκου Ελευθερίας, απειλείται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας του λόφου Φιλοπάππου. Το Άλσος Ριζαρείου, τα «Προσφυγικά», το κτιριακό συγκρότημα της Δεινοκράτους κινδυνεύουν από άλογες επεμβάσεις.

Την Πέμπτη 3 Ιουνίου με ομιλητή τον καθηγητή του ΕΜΠ κ. Γ. Πολύζο δόθηκε συνέντευξη τύπου στα γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας. Το Σάββατο 5 Ιουνίου στις 19:00 η ώρα έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον επίμαχο χώρο, στην είσοδο του Πάρκου του Στρατού (Γουδί) στην οδό Κατεχάκη.

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος το Σάββατο 5 Ιουνίου το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων διοργάνωσε τριήμερο εκδηλώσεων 4 ως 6 Ιουνίου 2004 με: Ημερίδα με θέμα «Πολιτικές για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος» – Δραστηριότητες και παιχνίδια για τα παιδιά – Δράση καθαρισμού της παραλίας Σχοινιά.

Πέρα από το τριήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων, το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει προγραμματίσει την έκδοση ενός εύχρηστου φυλλαδίου, το οποίο θα διανεμηθεί στους σταθμούς του Μετρό και σε άλλους χώρους. Σκοπός του είναι να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες και να δώσει ορισμένες απλές, πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορεί ο καθένας μας να συμβάλλει στην προσπάθεια να προστατεύσουμε το φυσικό μας πλούτο, απλώς αλλάζοντας κάποιες καθημερινές μας συνήθειες.

 

ΠΑΝΔΟΙΚΟ

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) συμμετείχε στις εκδηλώσεις που οργάνωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του Φαληρικού Όρμου. Στο χώρο εκτέθηκε υλικό από το ΠΑΝΔΟΙΚΟ, την Οικολογική Ομάδα Βέροιας το ΠΟΦΥΖΩ, τους Φίλους του Μεσσηνιακού Κόλπου, την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας κ.α. Παράλληλα, οι οργανώσεις-μέλη του ΠΑΝΔΟΙΚΟ οργάνωσαν και διάφορες εκδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις της χώρας.

 

ΑΡΧΕΛΩΝ

Εδώ και 20 χρόνια, ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, διεξάγει προγράμματα προστασίας και μελέτης στις σημαντικότερες περιοχές ωοτοκίας της Caretta Caretta στην Ελλάδα. Αν είσαι πάνω από 18 ετών, μιλάς Αγγλικά, έχεις τουλάχιστον 10 ημέρες διαθέσιμες, μπορείς να εργαστείς συλλογικά και υπεύθυνα και θέλεις να βοηθήσεις στην προστασία του περιβάλλοντος, ως εθελοντής! Οι εθελοντές συμμετέχουν σε εργασίες για την περίθαλψη των τραυματισμένων χελωνών, την ενημέρωση του κοινού και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων.

Πληροφορίες στη Σολωμού 57, 104 32 Αθήνα τηλ./fax: 210 5231342, http://www.archelon.gr – email: stps@archelon.gr

 

UNICEF

Με μεγάλη επιτυχία, για 6η συνεχή χρονιά και με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος, έγινε η απονομή των βραβείων του μαθητικού διαγωνισμού που διοργάνωσαν η Ελληνική Επιτροπή Συνεργασίας με την UNICEF και το Τμήμα ART & Design του ΙΕΚ ΑΚΜΗ με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων. Το 1ο βραβείο απέσπασε μία συλλογική συμμετοχή 4 μαθητριών της Γ’ Λυκείου από το Ενιαίο Λύκειο της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών. Νικήτριες είναι η Αναστασία Λαϊνά, η Έλενα Μασουρίδου, η Βέρα Μπράβου και η Γιούλη Νιάρχου οι οποίες συνεργάστηκαν και έφεραν σε πέρας μία εξαιρετικά δημιουργική δουλειά με την συνεργασία και υποστήριξη καθηγητών τους. Το έργο τους θα αποτελέσει το θέμα για την αφίσα Περιβάλλοντος της UNICEF για το έτος 2005!

 

WWF

To «Πάντα» πάει στην παραλία

Το WWF και το Panda Club γιόρτασε την «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος» στην παραλία του Σχοινιά. Παιδιά με γονείς αλλά και νέοι, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον σημαντικό υγρότοπο του Σχοινιά, να μάθουν τα μυστικά της θάλασσας, να ακούσουν τα πουλιά και να μάθουν για αυτά, μέσα από θεατρικό παιχνίδι. Συμμετείχαν στον εθελοντικό καθαρισμό της παραλίας στο Schinias Bay, κοντά στο κωπηλατοδρόμιο.