Να αλλάξει η νομοθεσία ΓΤΟ ζητείται από τη Σερβία

νομοθεσία ΓΤΟΠροκειμένου να ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, η Σερβία θα πρέπει να αλλάξει έναν νόμο του 2008 ο οποίος απαγορεύει την παραγωγή ή την εμπορία γενετικά τροποποιημένων τροφίμων στο έδαφός της.

Εάν ενταχθεί στον οργανισμό, η Σερβία θα μπορεί ακόμη να απαγορεύσει την παραγωγή τροφίμων με γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ), αλλά δεν θα μπορεί να απαγορεύσει την εισαγωγή τους.

Ενώ μερικοί έχουν αποδεχθεί το επιχείρημα υπέρ της αλλαγής του νόμου, πολλοί εξακολουθούν να είναι ενάντια στις γενετικά τροποποιημένες τροφές. Σύμφωνα με τον Ιβάν Κάριτς, πρόεδρο του Πράσινου Κόμματος της Σερβίας, ο οποίος ηγείται της αντιπολίτευσης, δεν πρέπει να επιτραπεί η είσοδος αυτών των τροφίμων στη Σερβία, ανεξαρτήτως κόστους.

«Οι περισσότεροι πολίτες είναι στο πλευρό μας και πιστεύουμε πως θα πετύχουμε. Το μέλλον της Σερβίας δεν βρίσκεται στους ΓΤΟ, αλλά στα βιολογικά τρόφιμα των οποίων η τιμή αυξάνεται», είπε ο Κάριτς στους SETimes.

Αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η Σερβία δεν μπορεί να διαπραγματευθεί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ο οποίος ασχολείται με τους κανόνες εμπορίου μεταξύ των εθνών, καθώς και ότι θα πρέπει να αποδεχτεί τους κανόνες του, εάν θέλει να γίνει μέλος.

Πηγή:  SETimes.com.