Έλαιο αργκάν – το μυστικό των γυναικών του Μαρόκου

Το έλαιο αργκάν έρχεται από δάση νοτιοδυτικά του Μαρόκου, από τους σπόρους που βρίσκονται μέσα στα κουκούτσια των καρπών των αντίστοιχων δέντρων αργκάν (argania spinosa). Κάποτε τα δέντρα αργκάν κάλυπταν μεγάλες εκτάσεις της βόρειας Αφρικής. Σήμερα ευδοκιμούν κυρίως στο νοτιοδυτικό Μαρόκο και βρίσκονται υπό την προστασία της Unesco. Οι γυναίκες του Μαρόκου παραδοσιακά χρησιμοποιούν το έλαιο στην κουζίνα και για καλλυντικούς και θεραπευτικούς σκοπούς μέσα στις αντίξοες συνθήκες του περιβάλλοντος του τόπου τους.

έλαιο αργκάνΗ τεχνική παραγωγής του ελαίου από τον καρπό είναι από τις πλέον κοπιώδεις και γίνεται κατά κύριο λόγο χειρονακτικά. Χρειάζονται 12 με 20 ώρες χειρονακτικής εργασίας για ένα λίτρο ελαίου αργκάν. Το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο, καθώς το μαροκινό αυτό έλαιο είναι εξαιρετικά πολύτιμο τόσο για τον ανθρώπινο οργανισμό (χρησιμοποιείται και στην μαροκινή κουζίνα) όσο και για την τοπική οικονομία των περιοχών αυτών. Το έλαιο αργκάν που πωλείται ανά τον κόσμο παράγεται από τον συνεταιρισμό των γυναικών που μοιράζει τα κέρδη μεταξύ των γυναικών της φυλής των Βερβερίνων. Ο συνεταιρισμός έχει εγκαθιδρύσει ένα πρόγραμμα αναδάσωσης, ώστε να μην τελειώσουν τα αποθέματα ελαίου αργκάν και το σταθερό εισόδημα των γυναικών που υποστηρίζει τις τοπικές κοινωνίες να μην εξαφανιστεί. Δεν είναι τυχαίο που το δέντρο αργκάν οι Βερβερίνοι ονομάζουν και «δέντρο της ζωής».

Το έλαιο αργκάν είναι σκούρο με μια ιδιαίτερη γεύση που θυμίζει καρύδι. Στην μαροκινή κουζίνα δεν χρησιμοποιείται ως μαγειρικό έλαιο, επειδή είναι σπάνιο και πολύτιμο, αλλά κυρίως ωμό στις σαλάτες και άλλα πιάτα. Το έλαιο αργκάν έχει κερδίσει όλο και περισσότερους φίλους τα τελευταία χρόνια για τις καλλυντικές του ιδιότητες.

lookΠλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ωμέγα 9 και ωμέγα 6 και λινοελεικό οξύ, είναι ιδανικό για την προστασία και την περιποίηση της επιδερμίδας. Η βιταμίνη Ε που περιέχει βοηθά στην ενυδάτωση και την καταπολέμηση των ρυτίδων. Είναι ιδανικό για επιδερμίδες με προβλήματα ακμής. Επίσης, μειώνει τις ουλές, την ξηρότητα, το έκζεμα. Θρέφει την επιδερμίδα, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και επαναφέρει την ελαστικότητα του δέρματος. Χρησιμοποιείται για την πρόληψη των ραγάδων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι ευεργετικό για την ψαλίδα και την πιτυρίδα, ενώ μαλακώνει το τριχωτό της κεφαλής. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λάδι για μασάζ είτε μόνο του είτε με αιθέρια έλαια και στα μαλλιά ως μάσκα, στο μπάνιο και φυσικά στο πρόσωπο. Έχει φυσικές αφροδισιακές και τονωτικές ιδιότητες.

Το έλαιο αργκάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε φορά που η επιδερμίδα του προσώπου ή του σώματός μας το χρειάζεται, αλλά κυρίως το βράδυ. Προστατεύει επίσης από το κρύο και τον αέρα, επαναφέρει την υγρασία στα ξηρά και αφυδατωμένα δέρματα και είναι ιδανικό για τις γερασμένες ή ώριμες επιδερμίδες. Για την ενδυνάμωση των νυχιών και των μαλλιών το έλαιο χρησιμοποιείται σαν μάσκα. Ενδείκνυται για την ενυδάτωση του δέρματος μετά την έκθεση στον ήλιο, αλλά ποτέ πριν από αυτήν ή κατά τη διάρκειά της.

– Το άρθρο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Για συγκεκριμένα προβλήματα υγείας ζητήστε τη συμβουλή ενός γιατρού.

ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ