Ασωπός: τραγωδία δίχως τέλος

Στο συμπέρασμα –σοκ καταλήγει νέα επιδημιολογική μελέτη ότι η υγεία των παιδιών στα Οινόφυτα της Βοιωτίας επιβαρύνεται τόσο από τη διαμονή τους εκεί όσο από την εργασία των γονιών τους στη βιομηχανία. Η επιδημιολογική μελέτη στην περιοχή των Οινοφύτων Βοιωτίας, πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία της καθηγήτριας επιδημιολογίας κυρίας Αθηνάς Λινού, και η οποία κατέδειξε τη σοβαρότητα των επιπτώσεων που έχει στην υγεία των κατοίκων και ειδικότερα στην υγεία των μικρών παιδιών η ρύπανση του Ασωπού. Η έρευνα αποτελεί συνέχεια της επιδημιολογικής έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.

Ατμοσφαιρικοί ρύποι, βαρέα μέταλλα και άλλοι επιβαρυντικοί για την υγεία παράγοντες στους οποίους εκτίθενται οι μητέρες στο χώρο εργασίας τους, μεταφέρονται µέσω των μαλλιών ή του ρουχισμού µε τη μορφή αιωρούµενων σωματιδίων στο σπίτι και τους εισπνέουν τα παιδιά ακόμα και µε το… μητρικό αγκάλιασμα! Η πιθανότητα σε παιδιά ηλικίας 11 και 12 ετών που διαμένουν μόνιμα στα Οινόφυτα να παρουσιάσουν ιστορικό βρογχικού άσθματος, να πάρουν φάρμακα για άσθμα και να νοσηλευτούν λόγω ασθµατικής κρίσης είναι διπλάσια σε σχέση µε τα παιδιά που διαμένουν στην αγροτική περιοχή της Μακρακώµης. Ένας ακόμα παράγοντας που είναι πιθανόν να έχει δράσει επιβαρυντικά είναι και το εξασθενές χρώμιο, το οποίο ήταν αυξημένο στο νερό του δικτύου ύδρευσης ως τα μέσα του 2010, οπότε τα Οινόφυτα υδροδοτήθηκαν από την ΕΥ∆ΑΠ.

Ταυτόχρονα, οι τελευταίες μετρήσεις στον Ασωπό έδειξαν ότι το εξασθενές χρώμιο έφθασε στα 2.500 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, από 500 μικρογραμμάρια όταν ξέσπασε το σκάνδαλο! Υπενθυμίζουμε ότι το εξασθενές χρώμιο δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, σύμφωνα με τα όρια που έχει θέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Καμιά όμως από τις βιομηχανίες δεν έχει κλείσει, ενώ ελάχιστες είναι εκείνες που άλλαξαν τα συστήματα επεξεργασίας των λυμάτων τους με αμφίβολα αποτελέσματα. Η ΕΥΔΑΠ τροφοδοτεί με πόσιμο νερό κάποιες από τις περιοχές των Οινοφύτων, αλλά η μόλυνση στην περιοχή είναι τόσο μεγάλη που αυτό δεν αρκεί. Ο υδροφόρος ορίζοντας σε όλη την περιοχή είναι μολυσμένος. Τί κι αν επισκέπτονται συχνά για ελέγχους την περιοχή οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος; Τί κι αν μπαίνουν πρόστιμα επί προστίμων; Το αυτί κανενός δεν ιδρώνει και η ρύπανση καλά κρατεί. Και αυτή τη φορά νέα μέτρα «υπόσχεται» το υπουργείο Περιβάλλοντος, τα οποία όμως και να τα λάβει ποιος άραγε μπορεί να εγγυηθεί ότι θα τα υλοποιήσει;