Διατροφή με μεταλλαγμένες ζωοτροφές προκάλεσε φλεγμονές σε χοίρους

Χοίροι που ταΐστηκαν μόνο με γενετικά τροποποιημένα σιτηρά, παρουσίασαν σημαντικά υψηλότερη φλεγμονή στομάχου από χοίρους που τράφηκαν με συμβατικές ζωοτροφές, σύμφωνα με νέα μελέτη Αυστραλών και Αμερικανών επιστημόνων.

μεταλλαγμενες ζωοτροφεςΗ έρευνα έρχεται να προσθέσει νέα στοιχεία στη δημόσια συζήτηση για τις επιπτώσεις των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών σε όλο τον κόσμο. Οι επιστήμονες εργάστηκαν με δυο κτηνιάτρους και έναν αγρότη στην Αϊόβα με επικεφαλής τον Judy Carman, επιδημιολόγο, βιοχημικό και διευθυντή του Ινστιτούτου Υγείας και Περιβαλλοντικής Έρευνας στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας.

Η έρευνα διήρκησε περίπου 22 εβδομάδες και σε αυτήν χρησιμοποιήθηκαν 168 χοίροι σε απογαλακτισμό σε χοιροστάσιο των ΗΠΑ. Η μια ομάδα ακολούθησε μια διατροφή μόνο με γενετικά τροποποιημένη σόγια και καλαμπόκι και η άλλη ακολούθησε ισοδύναμη συμβατική διατροφή.

Η τροφοδοσία ελήφθη από εμπορικούς προμηθευτές και οι χοίροι εκτρέφονταν υπό ταυτόσημες συνθήκες στέγασης και σίτισης. Οι χοίροι σφάχτηκαν πέντε μήνες αργότερα, οπότε και έγινε η αυτοψία από τους κτηνιάτρους που δεν είχαν ενημερωθεί σχετικά με το ποια ομάδα είχε διατραφεί με ΓΤΟ. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν διαφορές μεταξύ των χοίρων σε σχέση με την αύξηση του σωματικού βάρους, τη θνησιμότητα και στις τυπικές αιματολογικές μετρήσεις. Η διαφορά ήταν ότι οι χοίροι που ακολούθησαν τη διατροφή με ΓΤΟ είχαν υψηλότερα ποσοστά σοβαρής φλεγμονής στομάχου -267% σε σύγκριση με την άλλη ομάδα – πράγμα που παρατηρήθηκε ιδιαίτερα στους αρσενικούς χοίρους. Η φλεγμονή ήταν χειρότερης μορφής στα ζώα που είχαν τραφεί με ΓΤ ζωοτροφές. Επίσης, οι χοίροι που είχαν τραφεί με τις ΓΤ ζωοτροφές παρουσίασαν ένα αφύσικα μεγάλο βάρος της μήτρας, αυξάνοντας περαιτέρω τον προβληματισμό σχετικά με τη επίδραση των ΓΤ τροφών στις βλάβες των αναπαραγωγικών οργάνων.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Journal of Organic Systems

Σχολιάστε το άρθρο