Επένδυση σε ελληνικές μη μεταλλαγμένες ζωοτροφές ζητά η Greenpeace από τη ΔΕΛΤΑ

Τριάντα ακτιβιστές της Greenpeace βρίσκονται αυτή τη στιγμή έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας ΔΕΛΤΑ και στήνοντας ένα ανθρώπινο οδόφραγμα απαιτούν μαζί με περισσότερους από 51.000 καταναλωτές από την εταιρεία να επενδύσει τώρα σε ντόπια κτηνοτροφικά φυτά, όπως το κουκί και το ρεβίθι, για ελληνικές, μη μεταλλαγμένες ζωοτροφές! Μάλιστα, την ώρα που η τιμή σε βασικά διατροφικά είδη αυξάνεται λόγω της παγκόσμιας διατροφικής κρίσης, η Greenpeace με τη δυναμική της δράση, ζητά από την ΔΕΛΤΑ να επενδύσει στην ελληνική γη, μέσα στην καλλιεργητική περίοδο που ξεκινά τώρα.

μεταλλαγμένες ζωοτροφέςΗ ανακοίνωση της Greenpeace είναι η παρακάτω

Η ειρηνική, δυναμική δράση της Greenpeace ξεκίνησε πριν λίγα λεπτά έξω από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΛΤΑ στον Ταύρο, όταν οι ακτιβιστές εγκατέστησαν αυτοσχέδια τρίποδα. Οι ακτιβιστές έστησαν τα τρίποδα και εγκαταστάθηκαν πάνω, αλλά και στη βάση τους, αποφασισμένοι να παραμείνουν όσο χρειαστεί, μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημα των καταναλωτών για παραγωγή ντόπιων ζωοτροφών, χωρίς μεταλλαγμένα.

Η καλλιέργεια ντόπιων πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών φυτών συμβάλλει στην προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης της χώρας, καθώς μειώνει το έλλειμμα του αγροτικού ισοζυγίου και τις εκροές συναλλάγματος για την εισαγωγή ζωοτροφών, ενισχύοντας παράλληλα την βιώσιμη αγροτική παραγωγή. Ταυτόχρονα, τα ντόπια κτηνοτροφικά φυτά απαιτούν ελάχιστη ή καθόλου φυτοπροστασία, είναι ανθεκτικά στην ξηρασία, χρειάζονται ελάχιστο πότισμα και δεν είναι μεταλλαγμένα, αφού οι σπόροι τους δεν ελέγχονται  από πολυεθνικούς κολοσσούς βιοτεχνολογίας.

Η ΔΕΛΤΑ, μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στη χώρα, έχει επενδύσει επικοινωνιακά στην «ελληνικότητα» και τον παραδοσιακό χαρακτήρα των προϊόντων της, κατέχει ηγετικό ρόλο στον κλάδο των γαλακτοκομικών και διαθέτει δική της μονάδα παραγωγής ζωοτροφών. Ωστόσο, εξακολουθεί να χρησιμοποιεί στις ζωοτροφές της εισαγόμενη σόγια και μάλιστα σε εποχή όπου εξαιτίας της παγκόσμιας διατροφικής κρίσης, η τιμή της σόγιας έχει εκτιναχθεί σε πρωτοφανή ύψη, φτάνοντας την αύξηση της τιμής του χρυσού!

«Η ειρηνική δράση των ακτιβιστών μας, στέλνει εκ μέρους περισσότερων από 51.000 καταναλωτών ένα ηχηρό μήνυμα στη μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία της χώρας να επενδύσει εδώ και τώρα στα ντόπια κτηνοτροφικά φυτά. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσει ποιοτικότερα γαλακτοκομικά προϊόντα, να στηρίξει την ελληνική οικονομία και τη βιώσιμη γεωργία και να προστατεύσει το περιβάλλον», τόνισε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία. «Αν η ΔΕΛΤΑ οδηγεί τις εξελίξεις στην αγορά όπως ισχυρίζεται, αυτή η καλλιεργητική περίοδος είναι η ευκαιρία της να το αποδείξει», συνέχισε η Έλενα Δανάλη.

Το αίτημα της Greenpeace για στροφή στη χρήση ντόπιων κτηνοτροφικών φυτών είναι πιο επείγον και επίκαιρο από ποτέ. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που διεξήχθη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το 68,2% των ερωτηθέντων έχει σκεφθεί να επιστρέψει στην επαρχία, το 19,3% έχει κάνει κινήσεις για την επιστροφή του, ενώ περίπου το μισό (47,6%) επιλέγει ως πρώτη απασχόληση τον τομέα της αγροτικής παραγωγής. Υπολογίζεται, ότι περί το 1 με 1,5 εκατ. άτομα, σχεδιάζουν την επιστροφή στην ύπαιθρο. Μάλιστα, το 10% όσων έχουν κάνει ήδη κάποιες κινήσεις για να ξεκινήσουν, δηλώνει πως ενδιαφέρεται για την καλλιέργεια ψυχανθών.

Ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναγνώρισε ήδη ως πραγματική και επιτακτική την ανάγκη για στροφή στην παραγωγή ζωοτροφών, καθορίζοντάς την ως προτεραιότητα που θα ενισχύσει την αυτάρκεια της χώρας.

Η Greenpeace και 51.772 καταναλωτές στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα στη ΔΕΛΤΑ:

·         Να επενδύσει μέσα σε αυτήν την καλλιεργητική περίοδο στα ντόπια κτηνοτροφικά φυτά, ώστε να μειώσει την εξάρτησή της από την εισαγόμενη σόγια.

·         Να ανακοινώσει σαφές σχέδιο δράσης με σαφή χρονοδιαγράμματα για τη σταδιακή μείωση και τελική απεξάρτηση από την εισαγόμενη σόγια.