Γεννάμε αγχωτικούς και παχύσαρκους απογόνους

αγχωτικο

 αγχωτικοΗ έκθεσή μας σε χημικά φυτοφάρμακα που επηρεάζει και την υγεία και τη συμπεριφορά των απογόνων μας, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας έδειξαν ότι τα ποντίκια που εκτέθηκαν σε χημικά, πέρασαν τις γενετικές ανωμαλίες στους απογόνους τους.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν αρουραίους που γεννήθηκαν από γονείς που είχαν εκτεθεί στη χημική ουσία vinclozolin (βινκλοζολίνη), μυκητοκτόνο που έχει συνδεθεί με ορμονικές διαταραχές. Οι αρουραίοι εκτέθηκαν στη χημική ουσία και κατόπιν οι επιστήμονες παρατήρησαν την τρίτη γενιά αρουραίων. Τα τεστ συμπεριφοράς στην τρίτη γενιά αρουραίων έδειξαν ότι υπέφεραν από στρες, ήταν πιο αγχώδεις και ανήσυχοι από τους αρουραίους που δεν είχαν εκτεθεί σε χημικά. Οι αρουραίοι με οικογενειακό ιστορικό έκθεσης σε χημικά, εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, αλλά και πιο μεγάλο σωματικό βάρος σε σχέση με αυτούς χωρίς ιστορικό έκθεσης.

Η μελέτη της τρίτης γενιάς αρουραίων δεν είναι τυχαία. Επιλέχθηκε ώστε να γίνουν οι κατάλληλοι παραλληλισμοί, ώστε να συμπέσουμε με τις σημερινές γενιές, μετρώντας από τις γενιές των αρχών του 20ου αιώνα, που ήταν οι πρώτες που εκτέθηκαν σε επικίνδυνα φυτοφάρμακα, όπως το DDT.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Σχολιάστε το άρθρο