Ήρθε ο καιρός να ξεφορτωθούμε τα πλυντήρια ρούχων;

αυτοκαθαριζόμενα υφάσματαΣτοπ στα πλυντήρια ρούχων, τις μπουγάδες, τον κόπο, το χρόνο, την ενέργεια και το χρήμα που χρειάζεται για να διατηρούμε τα ρούχα μας καθαρά, βάζει η νέα ανακάλυψη δυο Κινέζων επιστημόνων. Οι ερευνητές, Deyong Wu και Mingce Long, που χρηματοδοτήθηκαν από το Εθνικό Ίδρυμα Φυσικών Επιστημών της Κίνας κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα βαμβακερό ύφασμα που μπορεί να αυτοκαθαριστεί από τα βακτήρια και τους λεκέδες με την απλή και μόνο έκθεση του σε ηλιακό φως. Όπως αναφέρεται στο περιοδικό Applied Materials & Interfaces της Αμερικάνικης Χημικής Εταιρείας, το ύφασμα έχει μια επίστρωση από διοξείδιο του τιτανίου, υλικό που χρησιμοποιείται σε μια πληθώρα προϊόντων από αντηλιακά έως και τρόφιμα.

Το διοξείδιο του τιτανίου μπορεί να διασπάει τη βρωμιά, καταστρέφοντας τα μικρόβια κατά την έκθεσή του σε ορισμένα είδη φωτός και γι αυτό ήδη χρησιμοποιείται σε προϊόντα όπως σε άοσμες κάλτσες, σε πλακάκια λουτρού και κουζίνας κ.α. Τα ρούχα που δοκιμάστηκαν στις έρευνες των επιστημόνων έμειναν ανεπηρέαστα και διατήρησαν τη υφή και τη σύστασή τους μετά από αρκετά πλυσίματα και στεγνώματα.

Και παλιότερα είχαν δημιουργηθεί αυτοκαθαριζόμενα υφάσματα, αλλά για να καθαριστούν χρειαζόταν η έκθεσή τους σε υπεριώδη ακτινοβολία, κάτι που σίγουρα δεν είναι και τόσο πρακτικό.