Καταγγελία του ECOCITY στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αδράνεια στο λαθρεμπόριο καυσίμων

Επιστολή/καταγγελία κατέθεσε το ECOCITY για την αμέλεια και, με επικίνδυνες συνέπειες, καθυστέρηση του Κράτους μας να λάβει μέτρα για την πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων, της διακίνησης νοθευμένου πετρελαίου και της έλλειψης σεβασμού στο δικαίωμα θέρμανσης του πολίτη.

λαθρεμπόριο καυσίμωνΗ καταγγελία κατατέθηκε από την Υπεύθυνη του Τομέα Βορείου Ελλάδος Αγγελική Καλλία, Δικηγόρο στον Άρειο Πάγο, την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου στον Επίτροπο Περιβάλλοντος της ΕΕ κ. Potocnic και στον Επίτροπο Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτών της ΕΕ κ. Sefcovits, με τις υπογραφές μελών του Δ.Σ. του ECOCITY, της Επιστημονικής Επιτροπής και της Επιτροπής Αξιολόγησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον και στην Υγεία από την Πετρελαιοκίνηση. Παράλληλα με την κατάθεση στους επιτρόπους η επιστολή κατατέθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο και κοινοποιήθηκε στον Πρωθυπουργό, στον Υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, στον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στον Υπουργό Υγείας, στον Γενικό Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στους Προέδρους Πολιτικών Κομμάτων, στον Πρόεδρο και στα Μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος, καθώς και στους Έλληνες Ευρωβουλευτές .

Το ECOCITY, με την επιστολή, εκφράζει τον προβληματισμό και την ανησυχία για τις συνέπειες στην Δημόσια Υγεία, στο Περιβάλλον και στην Οικονομία της χώρας, από το φαινόμενο του λαθρεμπορίου καυσίμων και της παράνομης χρήσης πετρελαίου Θέρμανσης και Ναυτιλίας, από Επαγγελματικά και Επιβατικά Οχήματα αντί του πετρελαίου κίνησης, ενώ καταγγέλλει το συνεχιζόμενο ανεξέλεγκτο λαθρεμπόριο καυσίμων στην Ελλάδα, την αδράνεια της Κεντρικής Διοίκησης και τις τραγικές συνέπειες της ανοχής των αρμόδιων ελληνικών κρατικών αρχών για το φαινόμενο και την παρανομία.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η Ελλάδα ήταν η τέταρτη χώρα με τις περισσότερες ημέρες (160) που σημειώθηκε υπέρβαση του μακροπρόθεσμου στόχου για την προστασία της ανθρώπινης υγείας. Επιπλέον τα όρια των αιωρούμενων σωματιδίων μικρής διαμέτρου στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη υπερβαίνουν τα ανώτατα όρια (50 μg/m3) και μάλιστα για τριπλάσιο χρονικό διάστημα από το επιτρεπόμενο (35 ημέρες τον χρόνο). Ειδικά για την Αθήνα το πρόβλημα των αιωρούμενων σωματιδίων είναι ιδιαίτερα σημαντικό όπως δείχνουν διάφορες μετρήσεις που έχουν γίνει από το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΕΠ-ΕΑΑ) σε διαφορετικές περιόδους και περιοχές του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος. Επισημαίνεται ότι πρόσφατες έρευνες κατατάσσουν τα αιωρούμενα σωματίδια σαν ένα από τα κύρια αίτια για μεγάλο αριθμό πρόωρων θανάτων, με αναφορά στην έρευνα του τμήματος Επιδημιολογίας της Ιατρικής σχολής Αθηνών σύμφωνα με την οποία μια μείωση των αιωρούμενων σωματιδίων της τάξης του 60%, δηλαδή από 50 μικρογραμμάρια περίπου στα 20 μικρογραμμάρια, θα οδηγούσε σε σημαντική μείωση των θανάτων από αναπνευστικές παθήσεις στην περιοχή των Αθηνών και μόνο.

Η επιστολή, επίσης, αναφέρεται στα συμπεράσματα μελέτης που παρουσίασε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), τον Μάρτιο 2012, στην οποία αναφέρεται πως η αγορά του πετρελαίου στη χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρές στρεβλώσεις, οι οποίες προέρχονται κυρίως από την ύπαρξη εκτεταμένου λαθρεμπορίου. Καταγράφει δε ότι το μέγεθος της διακίνησης παράνομου πετρελαίου θέρμανσης δεν είναι εξακριβωμένο, η μεταπώλησή του όμως, ως πετρελαίου κίνησης, εκτιμάται ότι αποφέρει πολύ υψηλά κέρδη στο κύκλωμα διακίνησης και προφανώς ελάχιστα στον καταναλωτή, ο οποίος συνήθως δεν γνωρίζει ότι αγοράζει λαθραίο πετρέλαιο και, ως εκ τούτου, πληρώνει σε τιμές αγοράς.

Με την επιστολή το ECOCITY, καταγγέλλει συγκεκριμένα την πλήρη αδυναμία της Ελληνικής Διοίκησης να πατάξει την παράνομη διάθεση και χρήση του νοθευμένου πετρελαίου στην Ελλάδα και ειδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, την μη πάταξη από τις αρμόδιες Ελληνικές αρχές της παράνομης χρήσης των πετρελαίων θέρμανσης και ναυτιλίας  για την κίνηση οχημάτων, με συνέπεια την εκπομπή μεγάλου αριθμού PM2,5 και μικρότερης διαμέτρου που είναι τα πιο επικίνδυνα για την υγεία καθώς και για σειρά σημαντικών προβλημάτων, που αποτελούν αίτιο για την ρύπανση του αέρα των πόλεων.

Το ECOCITY, καταγγέλλει την πρακτική των ελληνικών αρχών και τις συνέπειες στη Δημόσια Υγεία, στη προστασία του Περιβάλλοντος και στη Ποιότητα Ζωής του συνόλου των κατοίκων, που ζουν στις μεγάλες πόλεις της χώρας και ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινήσει τους αναγκαίους μηχανισμούς προς την Ελλάδα, ώστε να παταχθεί το λαθρεμπόριο και η νοθεία των καυσίμων στη χώρα μας, να ελεγχθεί η παράνομη χρήση νοθευμένου καυσίμου σε πετρελαιοκίνητα οχήματα, να εφαρμοσθούν μέθοδοι για τη βελτίωση του εισπνεόμενου αέρα σε μεγάλες πόλεις της χώρας και να υιοθετήσει το  ΥΠΕΚΑ μέτρα μείωσης μικροσωματιδίων και οξειδίων του αζώτου, ώστε να εφαρμοσθεί η σχετική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον το ECOCITY θυμίζει πως έχει προβλέψει από πέρσι, μετά την Ημερίδα για την βιομάζα και έχει ενημερώσει ανάλογα την πολιτεία, για τις συνέπειες που ζούμε ήδη με τις εκπομπές της καύσης καυσοξύλων και της έλλειψης μέριμνας στην ανάγκη θέρμανσης του πολίτη.