Πρακτική Άσκηση στο εξωτερικό στον Αγροτουρισμό με το πρόγραμμα Leonardo

LeonardoΟ οργανισμός νεολαίας, Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων (Κ.Α.ΝΕ.), προσφέρει 3 υποτροφίες πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό, διάρκειας 13 εβδομάδων, στον τομέα του Αγροτουρισμού Οι υποτροφίες θα δοθούν σε 3 νέους και αφορούν τις χώρες Ιταλία και Πορτογαλία. Η ευκαιρία αυτή δίνεται μέσω του εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού προγράμματος κινητικότητας, Leonardo da Vinci – PLM (People in Labor Market) με τίτλο: «Practica! Advance your Skills in Agritourism! (PASA!)».

Υποψήφιοι
Απευθύνεται κυρίως σε:
– Άτομα που βρίσκονται ήδη στην αγορά εργασίας ή σε άνεργους νέους ηλικίας 18-30 ετών που έχουν ήδη κάποια εμπειρία στον τομέα του τουρισμού ή του αγροτουρισμού
– Απόφοιτους τουριστικών σπουδών
– Απόφοιτους των τεχνικών και επαγγελματικών σχολών του τομέα «Γεωργία, Τρόφιμα και Περιβάλλον» με ειδίκευση στις «Αγροτουριστικές επιχειρήσεις και γεωργικές βιομηχανίες» ή απόφοιτους σχολών επαγγελματικής εκπαίδευσης σε σχετικούς κλάδους.
Σημείωση: Θα δοθεί προτεραιότητα σε νέους του νομού Μεσσηνίας και σε μακροχρόνια άνεργους.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ

Πορτογαλία Ημερομηνίες: 22/09/2014 – 21/12/2014
Απαραίτητες γλώσσες: Πορτογαλικά και/ή Ισπανικά και/ή Γαλλικά
Οργανισμός υποδοχής: “Quinta dos Trevos” Ιστοσελίδα: www.quintadostrevos.com

Πρόκειται για μια μικρή αγροτουριστική μονάδα, σε αγροτική και απομονωμένη περιοχή. Ο εκπαιδευόμενος θα έχει την ευκαιρία να αποκτήσει εμπειρία σε όλες τις δραστηριότητες μιας μικρής αγροτουριστικής μονάδας (κρατήσεις, καθαρισμός δωματίων, περιποίηση περιβάλλοντα χώρου, υλοποίηση εργαστηρίων και δραστηριοτήτων αγροτουρισμού κτλ). Καθώς ο οργανισμός υποδοχής είναι μια μικρή οικογενειακή αγροτουριστική επιχείρηση, τα καθήκοντα των καταρτιζομένων θα συνδέονται με όλες τις πτυχές της διοίκησης και της καθημερινής εργασίας της επιχείρησης, ακριβώς όπως και για τους ιδιοκτήτες. Με τον τρόπο αυτό, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όλες τις πτυχές που αφορούν στον αγροτουρισμό και να κατανοήσουν καλύτερα τα δεδομένα της εργασίας στον τομέα αυτό. Τα καθήκοντα περιλαμβάνουν το σύστημα κρατήσεων, μεθόδους υποδοχής πελατών, τακτοποίηση και καθαρισμός των δωματίων, εργασία στον κήπο, παρακολούθηση εργαστηρίων, αγορά υλικών και παραδοσιακών εδεσμάτων για τους πελάτες (ψωμί, τοπικά αρτύματα…) και την ανταλλαγή ιδεών για τη βελτίωση της λειτουργίας του περιβάλλοντος της επιχείρησης.

Ιταλία Ημερομηνίες: Νοέμβριος – Ιανουάριος 2014
Απαραίτητες γλώσσες: Αγγλικά και/ή Ιταλικά
Οργανισμός υποδοχής 1: Terra d’Orto onlus Ιστοσελίδα: http://www.terradortoonlus.org

Η επιχείρηση Terra d’Orto είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που «γεννήθηκε» από το Casa Santa Rosa, ένα θρησκευτικό ινστιτούτο για την κοινωνική και φυσική αποκατάσταση νέων με ειδικές ανάγκες. Διαχειρίζεται μία πράσινη έκταση μέσα στην ιδιοκτησία του Casa Santa Rosa, και υλοποιεί διάφορες δραστηριότητες όπως: – Θεραπεία μέσω φυσικής καλλιέργειας για άτομα με ειδικές ανάγκες – Έναν κοινό κοινοτικό κήπο για τις οικογένειες που ζουν στην περιοχή – Μέρες αποκομιδής, σε συνεργασία με επισκέπτες – Εκπαιδευτικές δραστηριότητες με γαϊδουράκια για άτομα με ειδικές ανάγκες – Δραστηριότητες αγροτουρισμού για επισκέπτες και τις οικογένειες των ατόμων με ειδικές ανάγκες – Καλοκαιρινή κατασκήνωση για παιδιά (συμπεριλαμβανομένων παιδιών με ειδικές ανάγκες) με δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης To Terra υλοποιεί δραστηριότητες στον τομέα του κοινωνικού αγροτουρισμού και φυσικής καλλιέργειας και θεραπείας με ζώα. Αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής χρησιμοποιείται στην καντίνα του οργανισμού και καταναλώνεται από τους επισκέπτες και τις οικογένειες των επωφελουμένων. Στόχος τους είναι να επεκτείνουν την «αγορά» και να αυξήσουν την παραγωγή, δουλεύοντας πάνω στην δημιουργία ομάδων αγοραστικής υποστήριξης (στα Ιταλικά GAS: Gruppi di Acquisto Solidali) και να πουλάνε προϊόντα και έξω από τη φάρμα. Σε αυτό το εργασιακό περιβάλλον θα εργαστεί ο καταρτιζόμενος, με βάση τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά του, αλλά και με βάση τις ανάγκες και το πρόγραμμα του οργανισμού, στηρίζοντας τις καθημερινές του δραστηριότητες. Θα μπορούσε να εμπλακεί στη φροντίδα του κήπου και των καλλιεργειών, των ζώων, των εγκαταστάσεων, της κατασκήνωσης καθώς και σε εκπαιδευτικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες με τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειές τους. Ακόμα, τα καθήκοντα του καταρτιζομένου περιλαμβάνουν το να συμβάλλει, μαζί με το προσωπικό, στο σχεδιασμό μιας στρατηγικής κοινωνικού μάρκετινγκ για την προώθηση των προϊόντων που καλλιεργούν οι επισκέπτες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες στον κήπο, με τελικό στόχο τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της αυτό-απασχόλησης των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Οργανισμός υποδοχής 2: Casale della Mandria Ιστοσελίδα: http://www.casaledellamandria.it/

To Casale della Mandria είναι χτισμένο πάνω στα ερείπια μίας βίλας από τη Ρωμαϊκή εποχή. Από το 1603 αποτέλεσε κατοικία οικογενειών ευγενών, ενώ το 1999, ο τωρινός ιδιοκτήτης την αγόρασε και την ανακαίνισε. Η φάρμα δίνει την ευκαιρία για τη δημιουργία δραστηριοτήτων, κατά τη διάρκεια των οποίων αγροτικά προϊόντα μεταμορφώνονται σε έργα γαστρονομικής τέχνης. Γλυπτά και πίνακες αποτελούν το ιδανικό συμπλήρωμα για να ολοκληρωθεί η εικόνα του συνθήματος «Τρώτε με αγάπη». Το αγροτόσπιτο και το εστιατόριο χρησιμοποιούν ποιοτικά βιολογικά προϊόντα, προωθώντας τυπικά προϊόντα της περιοχής και την τοπική κουζίνα (Ιταλίας και Ρώμης) όπως, σιτάρι, ελαιόλαδο, λαχανικά, φρούτα. Η επιχείρηση είναι οικογενειακή και η ποιότητα είναι το βασικό στοιχείο σε όλες τις δραστηριότητες. Το αγροτόσπιτο παράγει πολλά από τα υλικά που χρησιμοποιούνται στο εστιατόριο και όσα δεν παράγονται άμεσα εκεί, συγκεντρώνονται από τους ιδιοκτήτες από τοπικούς παραγωγούς. Ο ξενώνας έχει περισσότερα από 20 δωμάτια με δυνατότητα φιλοξενίας 40 ατόμων. Ο ιδιοκτήτης είναι γνωστός γλύπτης και οργανωτής καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, οπότε από καιρό σε καιρό, ο ξενώνας φιλοξενεί και καλλιτέχνες. Ο εκπαιδευόμενος θα υποστηρίζει την οργάνωση και τη λειτουργία της αγροτουριστικής μονάδας σε όλες τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως υποδοχή τουριστών, τακτοποίηση του ξενώνα (καθαρισμός δωματίων, προετοιμασία), οργάνωση συναντήσεων και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, βοήθεια στο εστιατόριο (κουζίνα, σέρβις) καθώς και εργασία στη φάρμα και φροντίδα των ζώων και των εξωτερικών χώρων. Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να επικοινωνήσει με την κα Φωτεινή Αράπη στο fotini@ngokane.org, αναφέροντας στον τίτλο του e-mail «Για το πρόγραμμα Leonardo».