Οι βιολογικά παραγόμενες τομάτες ασπίδα κατά των καρδιοπαθειών

βιολογικες τοματεςΟι επιστήμονες του Instituto di Biologia e Biotechnologia Agraria και του Uniiversità di Pisa στην Ιταλία κατάφεραν να αποδείξουν τις φαρμακευτικές ιδιότητες της βιολογικά παραγμένης τομάτας. Οι τομάτες είναι ένα από τα λεγόμενα «λειτουργικά τρόφιμα» στην πρόληψη των προβλημάτων της καρδιάς και των όγκων και η μελέτη αυτή έρχεται να το επιβεβαιώσει.

Οι τομάτες είναι φυσική πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Ε, φλαβονοειδών, καροτίνης, λυκοπενίου κτλ. Είναι γνωστές για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες τους, αλλά και για την επίδρασή τους στο ορμονικό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας Manuela Giovanetti, οι διατροφικές και φαρμακευτικές ιδιότητες της τομάτας εξαρτώνται και από τους φυσικούς συγκατοίκους τους στο χώμα. Ο λόγος για τους μικρο-μύκητες glomeromycetes που αναπτύσσονται φυσικά στη ρίζα της τομάτας που απορροφούν πολύτιμη «τροφή» από το χώμα, μεταφέροντάς την στο φυτό. Η βιολογική γεωργία επιτρέπει την παραγωγή αυτών των μυκήτων, ενώ η συμβατική τους σκοτώνει.