Για μια πιο υγιεινή κούπα καφέ

Ένας κοντινός συγγενής των φιστικιών Αιγίνης μπορεί να αποτελέσει ένα υγιεινό υποκατάστατο του καφέ, σύμφωνα με ερευνητές των Πανεπιστημίων του York στη Μεγ. Βρετανία και Gaziantep στην Τουρκία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν ψηθεί σωστά το είδος φιστικιών pistacia terebinthus δίνει ένα παρόμοιο σε άρωμα και γεύση αποτέλεσμα με αυτό του καφέ, χωρίς όμως τα ανεπιθύμητα αποτελέσματά του. Το ρόφημα περιέχει σημαντικά αντιοξειδωτικά που είναι ωφέλιμα για την υγεία και το σημαντικότερο δεν περιέχει καφεΐνη, δίνοντας ένα πιο υγιεινό αποτέλεσμα. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι οι καρποί της φιστικιάς έχουν την ίδια χημική σύσταση με τους καρπούς του καφεόδεντρου και μάλιστα είναι πιο φθηνοί.

Η εφημερίδα Telegraph έκανε μερικά πειράματα για να δει τη γνώμη του κοινού, η οποία ήταν μεν θετική κατά κύριο λόγο, αλλά σύμφωνη ότι το ρόφημα δεν μοιάζει με τον παραδοσιακό ελληνικό –τούρκικο κατά άλλους- καφέ.