Κραυγή απελπισίας από τους φορείς ψυχικής υγείας

Μειώνονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, αυξάνονται τα προβλήματα στον πληθυσμό.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Δικτύου Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «Αργώς», τα πράγματα στο χώρο της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης μόνο με μελανά χρώματα μπορούν να περιγραφούν. Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα ήδη περνά για πολλοστή φορά κρίση και μάλιστα την χειρότερη που έχει αντιμετωπίσει ποτέ, σύμφωνα με την «Αργώ». Τα στοιχεία έχουν ως εξής:

Ψυχική Υγεία ΑργώΉδη 4 δομές έχουν διακόψει τη λειτουργία τους και τις επόμενες μέρες δεκάδες άλλες θα ακολουθήσουν. Παρά το γεγονός ότι αποδεδειγμένα σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδειξε ότι σε κάθε αύξηση κατά 1% της ανεργίας αντιστοιχεί αύξηση κατά 0,79% στις αυτοκτονίες και κατά 0,79% στις ανθρωποκτονίες και τα ελληνικά δεδομένα που καταδεικνύουν ότι ένας στους δύο Έλληνες αισθάνεται μελαγχολικός ή πεσμένος, σε καθημερινή βάση, για δύο τουλάχιστον εβδομάδες. Σκέψεις αυτοκτονίας περνούν από το μυαλό ενός στους πέντε από τους ανθρώπους που βρίσκονται σε υψηλή οικονομική δυσχέρεια. Το ελληνικό κράτος πρόνοιας διαλύεται.

Ενδεικτικό άλλωστε είναι το στοιχείο που ανέδειξε η έρευνα του ΕΠΙΨΥ (επιστ. Υπεύθ. Ομοτ. Καθ. Κ. Στεφανής) ότι τα άτομα που έχουν υψηλή οικονομική δυσχέρεια εμφανίζουν μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο σε ποσοστό τριπλάσιο (20,9%) συγκριτικά με αυτούς που έχουν λιγότερα οικονομικά προβλήματα (6,2%) και αναζητούν χωρίς αποτέλεσμα υπηρεσίες υποστήριξης.

Πιο ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα σχετικά με τη διαταραχή γενικευμένου άγχους, ενώ ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα: το 21,2% των ανθρώπων που βρίσκονται σε υψηλή οικονομική δυσχέρεια έχουν σκέψεις αυτοκτονίας. Ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με εκείνο των ατόμων με χαμηλή οικονομική δυσχέρεια που κάνουν τέτοιες σκέψεις (7,4%).

Στο πλαίσιο αυτόν των στοιχείων και των οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για άμεση εφαρμογή σχεδίων δράσης από τα κράτη μέλη του για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, η χώρα μας, η πρώτη σε κατάσταση κινδύνου δεν έχει λάβει κανένα μα κανένα μέτρο.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα του μνημονίου, αντί να φροντίζουμε για την αύξηση των παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και την υποστήριξη των ανέργων και των οικογενειών σε κρίση, οι πολιτικές του υπουργείου Οικονομικών οδηγούν σε οριστικό λουκέτο τις 210 δομές του προγράμματος Ψυχαργώς, αφού ο Υπουργός κ. Λοβέρδος δήλωσε μάλιστα στη Βουλή την Παρασκευή 7-10-11 ότι λόγω των καθυστέρησης καταβολής της 6ης δόσης οι εργαζόμενοι θα έχουν πληρωθεί έως τις 31-12-11, δηλαδή μπορεί να μείνουν απλήρωτοι 6 ολόκληρους μήνες και οι φορείς δεν θα έχουν λάβει χρηματοδότηση για τα λειτουργικά τους από τον Μάιο. Τα δεδομένα είναι ιδιαίτερα δυσοίωνα και για το 2012, αφού στο σχέδιο του Τακτικού Προϋπολογισμού έχει εγγραφεί κονδύλι μόλις 40 εκατ. ευρώ αντί των 92 εκατ. ευρώ που απαιτούνται.

Tα μέλη του  Δικτύου Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩΣ» δηλώνουν ότι εξαιτίας της περικοπής 36,8 εκατ. Ευρώ από τον ΚΑΕ 2544 σύμφωνα με την απόφαση 000 15 00207 του Υφυπουργού Οικονομικών την 26-8-2011 και τη μείωση του προϋπολογισμού από 82 εκατ. ευρώ σε 45 εκατ. ευρώ, ποσό που έχει ήδη απορροφηθεί το πρώτο εξάμηνο, αδυνατούν πλέον να εξασφαλίσουν τη λειτουργία των Μονάδων Ψυχικής Υγείας των ΝΠΙΔ.

Η αδυναμία της συνέχισης λειτουργίας των Μονάδων προκύπτει από την έλλειψη βασικών προμηθειών (τρόφιμα, φάρμακα, χαρτικά, καθαριστικά), την αδυναμία κάλυψης των προβλεπόμενων προϋποθέσεων σε θεραπευτικό και αποκαταστασιακό επίπεδο, αφού οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι και αποχωρούν καθημερινά, αλλά  ακόμα και σε επίπεδο απλής διαμονής, αφού πλέον πολλοί λογαριασμοί είναι ανεξόφλητοι και πολλοί ιδιοκτήτες κτιρίων προχωρούν σε εξώσεις. Τα χρέη ήδη αγγίζουν τα 22 εκατ. ευρώ.

Η συνεχής όξυνση των παραπάνω προβλημάτων μοιραία οδηγεί, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, στο κλείσιμο 210 μονάδων ψυχικής υγείας, στην διακοπή εργασίας 3050 επαγγελματιών ψυχικής υγείας και στην επιστροφή στα ψυχιατρεία 1500 ψυχικά πασχόντων που φιλοξενούνται στις στεγαστικές δομές.

Ήδη πολλά οικοτροφεία αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες διατροφής των φιλοξενούμενων, δεκάδες εργαζόμενοι αποχωρούν αφού είναι απλήρωτοι από τον Ιούνιο, η προμήθεια φαρμάκων είναι πλέον αδύνατη λόγω μη πίστωσης από τους φαρμακοποιούς και βασικές παροχές όπως ηλεκτρικό και τηλέφωνο διακόπτονται και οι ελλείψεις προσωπικού εκθέτουν σε κίνδυνο την ζωή, την υγεία και την ασφάλεια όλων των εξυπηρετούμενων από τις παραπάνω Μονάδες, με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Υγείας.

Η κατάσταση είναι οριακή και ιδιαίτερα κρίσιμη και οι απαντήσεις που θα πρέπει να δοθούν άμεσες. Χρειάζονται σαφείς απαντήσεις και οδηγίες από το υπουργείο Υγείας για τον χειρισμό της κατάστασης, όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου του Δικτύου.

Το Δίκτυο αποφάσισε άμεσα να προχωρήσει για όλα τα παραπάνω σε κατάθεση Μηνυτήριας Αναφοράς στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών κατά παντός υπευθύνου για έκθεση σε κίνδυνο της ζωής και της υγείας όλων των εξυπηρετούμενων των παραπάνω μονάδων ώστε το υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Οικονομικών να αντιληφθούν επιτέλους το έγκλημα που πράττουν και τις συνέπειες του, όπως αναφέρεται.