SACHA INCHI Ο χρυσός πρωταθλητής των Ωμέγα-3

SachaInchTo  Sacha Inchi (Plukenetia Volubilis) είναι ένα πολυετές φυτό που αναπτύσσεται στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου αλλά και στα ψηλά Όρη των Άνδεων ενώ καλλιεργείται από τους ιθαγενείς της περιοχής εδώ και αιώνες. Γνωστό επίσης και ως «Φιστίκι των Ίνκας» οι καρποί του Sacha Inchi είναι μια «υπερτροφή» με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι το λάδι από τους καρπούς του φυτού είναι ένα από τα καλύτερα φυτικά λάδια λόγω της υψηλής διατροφικής του αξίας.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAΑποτελεί πλούσια πηγή των απαραιτήτων λιπαρών οξέων Ωμέγα-3 (σε ποσοστό περισσότερο από 48%!) αλλά και Ωμέγα-6 (36%) Το λάδι του Sacha Inchi είναι ιδιαίτερα εύπεπτο ενώ περιέχει υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών όπως είναι η Βιταμίνες Α και Ε. Εδώ και χιλιάδες χρόνια το φυτό είναι ιδιαίτερα γνωστό στους γηγενείς πληθυσμούς του Περού και του Αμαζονίου ενώ ιστορικοί πιστεύουν ότι οι Ίνκας χρησιμοποιούσαν το φυτό πριν από 3000 χρόνια καθώς βρέθηκαν καρποί του Sacha Inchi σε ταφικά μνημεία.

Το λάδι Inca Inchi περιέχει σε ιδανική ποσότητα τα απαραίτητα λιπαρά οξέα ωμέγα-3, ωμέγα-6 και ωμέγα-9. Αποτελεί πλούσια πηγή α-λινολενικού οξέος (ALA) το οποίο μέσα στον οργανισμό μετατρέπεται σε EPA και DHA απαραίτητα λιπαρά οξέα τα οποία βρίσκονται στα ιχθυέλαια. Είναι γνωστό ότι η καλύτερη πηγή ωμέγα-3 είναι τα λιπαρά ψάρια όπως είναι ο σολομός, ο ξιφίας, ο τόνος. Ωστόσο τα ψάρια αυτά είναι περισσότερο επιβαρυμένα με διοξίνες και βαρέα μέταλλα τα οποία είναι επικίνδυνα για τον οργανισμό. Γι’ αυτό το λόγο οι φυτικές πηγές αυτών των απαραίτητων λιπαρών οξέων μπορούν να αποτελούν ασφαλέστερη πηγή πρόσληψης. Τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα ενώ ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση στον οργανισμό. Ένας μεγάλος αριθμός ερευνών επιβεβαιώνει ότι η καθημερινή τους πρόσληψη σχετίζεται με μειωμένη πιθανότητα ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων ενώ έχουν ήπια αντιυπερτασική δράση. Επιπλέον είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.

Το λάδι Inca Inchi είναι ένα έλαιο με διακριτική και ευχάριστη γεύση καρυδιού  Αποτελεί πλούσια φυτική  πηγή των απαραίτητων ωμέγα-3 ενώ συγχρόνως είναι ένα  υπερθρεπτικό τρόφιμο ιδανικό για όσους αποφεύγουν τα ιχθυέλαια ή ακολουθούν διατροφή αυστηρής χορτοφαγίας. Μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες, smoothies ή να καταναλωθεί σκέτο ως συμπλήρωμα διατροφής.


                                  

 Λάδι Inca Inchi 

    Ιχθυέλαιο

Το α-λινολενικο μετατρέπεται σε EPA και DHA μέσα στον οργανισμό στις ποσότητες που απαιτεί  Οι ποσότητες EPA και DHA      πολλές    φόρες βρίσκονται σε  ποσότητες  μεγαλύτερες από τις  απαιτήσεις του  οργανισμού
Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Πολύ σταθερό στις οξειδώσεις  Δεν περιέχει αντιοξειδωτικά.  Πρέπει  να προστεθούν  συντηρητικά
Μέθοδος καλλιέργειας ιδιαίτερα φιλική προς το περιβάλλον  Μπορεί να περιέχει μεγάλες  συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων
Ψυχρής έκθλιψης / Ακατέργαστο  Εκτενής θερμική επεξεργασία /  διύλιση  και χρήση διαλυτών
Περιέχει 93% πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και 7% κορεσμένα  Περιέχει 65% πολυακόρεστα  λιπαρά  οξέα και 35% κορεσμένα
 Εύπεπτο  Μπορεί να προκαλέσει καούρα στο    στομάχι, παλινδρόμηση και  προβλήματα στο έντερο
Ευχάριστο άρωμα / Ιδιαίτερα εύγευστο  Έντονη γεύση και οσμή ψαριού

Γράφει η  Νάντια Γιαννακοπούλου  Διατροφολόγος-Διαιτολόγος MSc Nutrition and Food Science