Σήμανση ΓΤΟ – Καυτός Νοέμβριος της Καλιφόρνια

Σήμανση ΓΤΟΨηφοφορία για τη σήμανση των ΓΤΟ θα πραγματοποιηθεί στην Πολιτεία της Καλιφόρνια το Νοέμβριο

Αυτός θα είναι ένας καυτός και σημαντικός, για τη διατροφική ασφάλεια των πολιτών, Νοέμβριος για την Πολιτεία της Καλιφόρνια. Η λεγόμενη Proposition 37 (Πρόταση 37) θα ζητήσει από τους πολίτες της Πολιτείας μέσα στο Νοέμβριο, να αποφασίσουν αν θέλουν σήμανση για τα μεταλλαγμένα συστατικά στα τρόφιμά τους ή όχι. Η μάχη έχει ξεκινήσει και καλά κρατεί. Η Καλιφόρνια έχει χωριστεί σε στρατόπεδα. Από τη μια πλευρά οι μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων και από την άλλη οι ακτιβιστές, από τη μια οι άνθρωποι του χρήματος και από την άλλη οι συνεταιρισμοί και οι μικροί καλλιεργητές. 25 εκατομμύρια δολάρια υπολογίζεται ότι έχουν επενδύσει οι μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων και αγροτεχνολογίας για τις καμπάνιες τους κατά του μέτρου. Βιοκαλλιεργητές, περιβαλλοντολόγοι, ακτιβιστές και ευαισθητοποιημένοι πολίτες δεν ήταν δυνατόν φυσικά να εξοικονομήσουν ούτε το ένα δέκατο αυτού του ποσού.

Γιατί όμως άραγε χρειάζονται τόσα χρήματα για να πείσεις τους πολίτες για το αυτονόητο, ότι δηλαδή είναι προς το συμφέρον τους να υπάρχει σήμανση για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα; Ότι έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν πώς έχει παραχθεί η τροφή τους; Κι όμως… Παρόμοιες προτάσεις έχουν διατυπωθεί και σε άλλες Πολιτείες, αλλά έχουν καταψηφιστεί. Η Καλιφόρνια είναι μια κάποια ελπίδα.

Η απόφαση, πάντως, πρόκειται να επηρεάσει μεγάλα συμφέροντα, όπως αυτά της Coca-Cola, της DuPont, της Nestlé. Το επιχείρημά τους είναι ότι η Proposition 37 θα ενδυναμώσει το δημόσιο αίσθημα κατά της γενετικής, κάτι που είναι «αντιεπιστημονικό». Όσο για τους υποστηρικτές, αυτοί θεωρούν ότι απλώς οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν και αφού γνωρίσουν μετά να αποφασίσουν.

Προς το παρόν, το ποσοστό των υποστηρικτών του μέτρου φτάνει στο 69%, αλλά με δεδομένο ότι διακυβεύονται «μεγάλα συμφέροντα» μέχρι την τελική ψηφοφορία κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι μπορεί να γίνει.