Slow Food – Όταν η γεύση ξαναβρίσκει τις ρίζες της

Για πρώτη φορά φέτος το Salone del Gusto, η έκθεση Γεύσης του οικο-γαστρονομικού κινήματος Slow Food και η οργάνωση που υποστηρίζει τοπικούς παραγωγούς και την τοπική κουζίνα σε όλο τον κόσμο, Terra Madre ενώνονται για να γιορτάσουν το πραγματικό …φαγητό, την τοπική κουζίνα, την τροφή που παράγεται από μικρούς παραγωγούς από όλο τον κόσμο και ακολουθεί τις αρχές του καλού, του καθαρού και το δίκαιου στον αντίποδα του fast food.

Από τις 25 έως τις 29 Οκτωβρίου στο Τορίνο της Ιταλίας το κοινό θα μπορεί να απολαύσει αυθεντικό φαγητό με βαθιές πολιτιστικές ρίζες από όλο τον κόσμο και μια πληθώρα εκδηλώσεων που σχετίζονται με το καλό φαγητό που διοργανώνει.

Η φιλοσοφία του οικολογικού, γαστρονομικού, κοινωνικού κινήματος Slow Food, βασίζεται στην ιδέα της οικολογικής γαστρονομίας, στην οποία η διατροφή διατηρεί το τοπικό πολιτιστικό χαρακτήρα της και παράγεται με βιώσιμες μεθόδους και σεβασμό στον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον. Η Slow Food προωθεί ακόμη την ποικιλία των γεύσεων, τις βιολογικές καλλιέργειες, την παραγωγή μικρού μεγέθους, τις βιώσιμες προσεγγίσεις στο ψάρεμα και την κτηνοτροφία.

1.000 εκθέτες από 100 χώρες της Αφρικής, της Νότιας και Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας θα προσφέρουν τα «καλούδια» τους στους επισκέπτες. 40 ημερίδες θα απασχοληθούν και θα απασχολήσουν με θέματα όπως: το δικαίωμα στην τροφή, την ευρωπαϊκή Κοινή Αγροτική Πολιτική, τη σχέση μεταξύ φαγητού και υγείας, την κλιματική αλλαγή, τη διαβίωση των ζώων και όλα αυτά πάντα σε σχέση με τον τρόπο που παράγουμε την τροφή μας.

«Οι καθημερινές μας επιλογές και η τροφή που βάζουμε στο πιάτο μας καθορίζουν το μέλλον του περιβάλλοντος, της οικονομίας και της κοινωνίας και αυτό είναι σήμερα πιο σημαντικό από ποτέ και φέτος τον Οκτώβριο θα υψώσουμε μια συλλογική φωνή που θα γίνει μέρος της λύσης των προβλημάτων που επηρεάζουν τη γη και την παγκόσμια κοινότητα», δήλωσε ο πρόεδρος και ιδρυτής του Slow Food, Carlo Petrini. Ποτέ ίσως η παγκοσμιοποίηση δεν ήταν τόσο νόστιμη!