8o Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές»

Η Σίφνος «στρώνει» και φέτος το τραπέζι με παραδοσιακά εδέσματα στην κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα και σας προσκαλεί στο 8o Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» στις 4, 5 και 6 του Σεπτέμβρη.

Αμοργός, Ανάφη, Άνδρος, Αντίπαρος, Δονούσα, Ηρακλειά, Ίος, Κέα, Κίμωλος, Κουφονήσια, Κύθνος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Σέριφος, Σίκινος, Σύρος, Σχοινούσα, Τήνος και Φολέγανδρος φιλοξενούνται και συμμετέχουν στη μεγάλη αυτή «κυκλαδική γιορτή» με αντιπροσωπείες μαγείρων, οργανοπαικτών και χορευτών. Φιλοξενούμενο νησί εκτός Κυκλάδων, η Αστυπάλαια. To φετινό φεστιβάλ τιμά με τη συμμετοχή του ο Λαογραφικός Όμιλος Μελίκης.

O Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου, χάρη στην υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Σίφνου και των τοπικών φορέων και Συλλόγων, σε μια προσπάθεια προβολής των τοπικών προϊόντων και της μοναδικής παράδοσης των Κυκλάδων στη γαστρονομία και στον πολιτισμό, σας περιμένει να απολαύσετε εκτός από τις γεύσεις, τις παραδοσιακές τέχνες και έθιμα από τη Σίφνο και τα συμμετέχοντα νησιά.

Στο χώρο του Φεστιβάλ θα σας υποδεχτεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου και η σιφναϊκής καταγωγής γνωστή ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατρική συγγραφέας, Αθηνά Παππά για να σας κεράσει και να σας «ταξιδέψει» στις ομορφιές της Σίφνου.

Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές»Το τριήμερο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» τιμούν φέτος με τη συμμετοχή τους ο Ιδρυτής και πρώτος Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας. κ. Νίκος Σαράντος καθώς και ο γνωστός και διακεκριμένος σεφ κ. Γιάννης Λουκάκος, οι οποίοι θα δοκιμάσουν τα παραδοσιακά εδέσματα που θα ετοιμάσουν οι κυκλαδίτικες αντιπροσωπείες και θα ανταλλάξουν μαζί τους ιδέες και προτάσεις.

Τα νησιά μας θα μαγειρέψουν, επίσης, στις παραλίες του νησιού μας τις πρωινές ώρες του τριήμερου φεστιβάλ, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου:

Ώρα 10:30, Σεράλια Κάστρου

Με την υποστήριξη του Εξωραϊστικού Σωματείου “Οι Φίλοι του Κάστρου”

Ώρα 12:30, Λιμανάκι Φάρου

Με την υποστήριξη του Εξωραϊστικού Συλλόγου του Φάρου

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου:

Ώρα 10:30, Πλατεία – Θεατράκι Πλατύ Γιαλού

Με την υποστήριξη του Εξωραϊστικού Συλλόγου του Πλατύ Γιαλού «Η Πρόοδος»

Ώρα 12:30, Οικισμός Χρυσοπηγής

Με την υποστήριξη του Συλλόγου Οικιστών Χρυσοπηγής και της Ιεράς Μονής Βρύσης

Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου:

Ώρα 11:00, Λιμανάκι Βαθιού

Με την υποστήριξη του Εξωραϊστικού Σωματείου «Το Βαθύ της Σίφνου»

Στο πλαίσιο της τριήμερης διοργάνωσης:

-θα πραγματοποιηθούν δράσεις για παιδιά (Παιδομαγειρέματα) με στόχο τον προσανατολισμό τους στην υγιεινή διατροφή,

-επιδείξεις παρασκευής παραδοσιακών συνταγών, κατά τις πρωινές ώρες σε παραθαλάσσιους οικισμούς και κατά τις απογευματινές στην κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα,

-προβολές με θέμα την παραγωγή των τοπικών γαλακτοκομικών προϊόντων και την παρασκευή γλυκισμάτων (λουκουμιού και χαλβαδόπιτας) στο παλιότερο παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο της Σίφνου,

-επί τόπου επίδειξη της λειτουργίας ανεμόμυλου – παραγωγή αλευριού και παρασκευή ψωμιού,

-παρουσίαση της “Τράπεζας Αγάπης” από την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Προφήτη Ηλία του Αψηλού.

Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν και αυτή τη χρονιά επώνυμοι και καταξιωμένοι σεφ.

Μετά τις καθημερινές επιδείξεις παρασκευής παραδοσιακών συνταγών, θα ακολουθήσουν μουσικές εκδηλώσεις:

Την Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη, ντόπιοι παραδοσιακοί μουσικοί και χορευτές καλωσορίζουν τα Κυκλαδονήσια με σκοπούς, τραγούδια και χορούς της τοπικής παράδοσης.

Την Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη «παντρεύονται» έθιμα και παραδόσεις του Σιφναίικου γάμου. Το δρώμενο του γάμου θα ξεκινήσει στις 18:00 από τα Εξάμπελα, το σπίτι του Νίκου Τσελεμεντέ, και θα καταλήξει, περνώντας μέσα από τους κεντρικούς παραδοσιακούς οικισμούς του νησιού, στο χώρο του Φεστιβάλ στον Αρτεμώνα, όπου οργανοπαίκτες από τα νησιά μας θα παίξουν σκοπούς του γάμου και όχι μόνον, για τους νησιώτες που ανταμώνουν.

Το φετινό φεστιβάλ θα «κλείσει» το Σάββατο 6 Σεπτέμβρη με παραδοσιακά τραγούδια από τα νησιά μας με το Νίκο Οικονομίδη και τους συνεργάτες του Κυριακή Σπανού, Αργύρη Ψαθά και Παναγιώτη Βέργο.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία:

-Να παρακολουθήσουν εκθέσεις φωτογραφιών και ζωγραφικής, παραδοσιακές τέχνες (αργαλειό, επεξεργασία μαλλιού, κατασκευή και τεχνική διακόσμησης πήλινων αντικειμένων, κατασκευή εξαρτημάτων σαμαριού, ψαθοπλεκτική, εγκαυστική κ.ά.) καθώς και παλιά παιχνίδια.

-Να επισκεφθούν τη Μυκηναϊκή Ακρόπολη και το Μουσείο του Αγίου Ανδρέα, το Αρχαιολογικό Μουσείο του Κάστρου, την έκθεση με έργα από τις Συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης «ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ», το Λαογραφικό Μουσείο του Συνδέσμου Σιφνίων, το Μουσείο «Σπουδή στη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Σίφνο» που λειτουργεί στην Ιερά Μονή της Βρύσης, καθώς και την έκθεση λαογραφικού υλικού του Πολιτιστικού Συλλόγου “Εμείς παλιά στα σπίτια μας”.

Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης και συγκεκριμένα το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου ο Ενεργειακός και Αναπτυξιακός Συνεταιρισμός Σίφνου (“Συνεταιριστική Εταιρία Σίφνου” – ΣΕΣ) διοργανώνει την ημερίδα “Ενεργειακοί Συνεταιρισμοί στα νησιά”.

Στόχοι και σκοποί της ημερίδας

Στο πλαίσιο της ημερίδας με τη συμμετοχή σημαντικών εισηγητών από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη θα συζητηθούν οι εξής ενότητες :

(α) θεσμικό πλαίσιο και υποχρεώσεις μετάβασης σε μια εποχή χωρίς ορυκτά καύσιμα για λόγους κλιματικούς, ενεργειακούς, οικονομικούς και κοινωνικούς

(β) εμπειρίες από υπάρχοντες ενεργειακούς συνεταιρισμούς παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ευρώπη

(γ) προκλήσεις, δυσκολίες και ευκαιρίες για τον ευρωπαϊκό νότο, ιδιαίτερα για τα νησιά και τις τοπικές κοινωνίες

(δ) δυνατότητες χρηματοδότησης των αναγκαίων επενδύσεων από τους συνεταιρισμούς ΑΠΕ με την αξιοποίηση καινοτόμων εργαλείων αλλά και μέσα από τρέχοντα ευρωπαϊκά προγράμματα

(ε) ο ρόλος των νέων και πώς μπορούν να ενδυναμώσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους για την προώθηση των δικών τους ενεργειακών προγραμμάτων.

Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι ελεύθερη. Θα είναι στα ελληνικά με απλή μετάφραση από και προς τα αγγλικά. Παρακαλείστε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στο τηλέφωνο 22840-31030 ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) στο info@sifnosislandcoop.gr.

Όσοι παρακολουθήσουν την ημερίδα θα καλύψουν μόνοι τους τα έξοδα, αλλά ο Ενεργειακός και Αναπτυξιακός Συνεταιρισμός Σίφνου μπορεί να βοηθήσει για την καλύτερη διαμονή στο νησί.

Τον συντονισμό της ημερίδας έχει ο Νίκος Χρυσόγελος, πρώην ευρωβουλευτής των Πράσινων.