Βιολογικά στην πυρά… όχι τόσο εύκολα!

τα βιολογικά προϊόντα δεν είναι πιο θρεπτικά

Το «καυτό θέμα» της εβδομάδας στα ζητήματα διατροφής και υγείας, που φρόντισαν να αναπαράγουν δίχως δισταγμό και τα ελληνικά ΜΜΕ, είναι τα αποτελέσματα έρευνας που μας αποκαλύπτει ότι τα βιολογικά προϊόντα δεν είναι πιο θρεπτικά από τα συμβατικά, αφήνοντας να εννοηθεί ούτε λίγο ούτε πολύ ότι κακώς οι καταναλωτές πληρώνουν αυτά προϊόντα σχεδόν στη διπλάσια τιμή (!).

τα βιολογικά προϊόντα δεν είναι πιο θρεπτικά

Συλλήβδην, ο τύπος και οι διάφορες ιστοσελίδες ανά τον κόσμο δημοσίευσαν την είδηση, αναπαράγοντας τίτλους όπως «Καταρρίπτεται ο μύθος των βιολογικών», «Τα βιολογικά δεν είναι πιο θρεπτικά», «Νέα μελέτη ανατρέπει όσα πιστεύαμε για τα βιολογικά προϊόντα» κτλ. Οι πολυεθνικές εταιρείες μεταλλαγμένων, τοξικών φυτοφαρμάκων και «πλαστικού» φαγητού κρυφογέλασαν ευδαιμονικά και οι παραδόπιστοι σκεπτικιστές όλου του κόσμου έβγαλαν αναστεναγμούς ηδονικής ανακούφισης και χαιρεκακίας, μοιράζοντας απλόχερα πικρόχολα σχόλια, πιθανότατα μασώντας απολαυστικά ένα χάμπουργκερ ταχυφαγείου και απολαμβάνοντας την αποκαθήλωση της βασίλισσας.

Ορισμένα σημεία της έρευνας μάλλον χρειάζονται διευκρίνιση. Κάποια βιολογικά προϊόντα, λόγω του τρόπου παραγωγής τους, όντως (σχετικές έρευνες υπάρχουν σε αφθονία στο διαδίκτυο) συγκεντρώνουν μεγαλύτερα ποσοστά θρεπτικών συστατικών, ενώ κάποια άλλα όχι. Η συμβολή των βιολογικών προϊόντων στην υγεία του καταναλωτή είναι μακροπρόθεσμη, όπως μακροπρόθεσμη είναι και η φθορά που φέρνουν στον οργανισμό τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, τα προσθετικά γεύσης και τα τεχνητά αρώματα που χρησιμοποιούνται στη συμβατική γεωργία. Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα δεν εξετάστηκαν στην έρευνα. Τα βιολογικά προϊόντα δεν είναι μαγικά προϊόντα, είναι όσο το δυνατόν πιο φυσικά τρόφιμα, έτσι όπως παράγονται από τη ίδια φύση.

Το γεγονός ότι τα βιολογικά προϊόντα δεν έχουν υπολείμματα παρασιτοκτόνων και δεν φιλοξενούν μικρόβια ανθεκτικά στα αντιοβιοτικά πέρασε αδιάφορο κάτω από τους πομπώδεις, απορριπτικούς τίτλους. Το ότι οι ορμόνες, τα αντιβιοτικά, τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στη συμβατική κτηνοτροφία έχουν αυξήσει κατακόρυφα τη νόσηση από ασθένειες, όπως ο καρκίνος ή το αλτσχάιμερ παντού στον κόσμο, θεωρήθηκε μάλλον επίσης ένα άσχετο θέμα.

Η ουσία του ζητήματος, όμως, βρίσκεται αλλού. Η βιολογική παραγωγή αγαθών προάγει μιαν άλλη γεωργία, που αποτελεί και τη βάση ενός άλλου κόσμου. Τα βιολογικά προϊόντα για τους περισσότερους ανθρώπους αντιπροσωπεύουν μια γεωργία που επενδύει στο μέλλον, ένα χειρισμό της γης και των ζώων που προάγει την αειφορικότητα, τη φύση και τη ζωή και όχι την αφύσικη, βιομηχανοποιημένη παραγωγή αγαθών.

Ερευνητής της Υπηρεσίας Αγροτικών Ερευνών του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ έσπευσε να δηλώσει ότι δεν μπορεί να βγει κάποιο συμπέρασμα σε σχέση με το ποιο είδος γεωργίας είναι καλύτερο και είναι άλλωστε φυσικό, καθώς είναι γνωστή η σχέση της κυβέρνησης των ΗΠΑ με το πρώην μεγαθήριο των επικίνδυνων φυτοφαρμάκων, εξολοθρευτή μερικών χιλιάδων ατόμων που νόσησαν σοβαρά λόγω των συστατικών των προϊόντων της και σήμερα τη μεγαλύτερη εταιρεία μεταλλαγμένων σπόρων παγκοσμίως, Μονσάντο. Για όποιον δεν γνωρίζει τη Μονσάντο (οι περισσότερες μηνύσεις και αγωγές που έχουν γίνει ποτέ κατά εταιρείας), μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο ή το ντοκιμαντέρ «Ο κόσμος σύμφωνα με τη Μονσάντο» θα τον ενημερώσει σχετικά. Τεράστιες μονοκαλλιέργειες μεταλλαγμένων προϊόντων σε τιμές που η ίδια η εταιρεία θα καθορίζει, σύγχρονοι εξαθλιωμένοι εργάτες γης –δούλοι, αμφίβολης ποιότητας προϊόν, διατροφική κρίση, τέλος της βιοποικιλότητας είναι το τοπίο που μας επιφυλάσσει η Μονσάντο… Θέλουμε ένα τέτοιο σενάριο να γίνει η πραγματικότητά μας; Αυτό είναι το ερώτημα και αυτή είναι η ουσία. Άραγε ποιος και γιατί χρηματοδότησε αυτή την έρευνα και τι σχεδιάζει για το δικό μας μέλλον και το μέλλον του πλανήτη;

Σχολιάστε το άρθρο