Βραβεία Νόμπελ για την σημαντική συνεισφορά τους στο …γέλιο

ignobelΚάθε χρόνο, όπως γνωρίζουμε, στη Νορβηγία δίνονται τα βραβεία Νόμπελ σε επιστήμονες ή άλλα πρόσωπα που έκαναν κάποια σημαντική συνεισφορά στη γνώση της ανθρωπότητας. Σημαντική συνεισφορά, όμως, είναι και το χιούμορ και κάθε χρόνο, φοιτητές του Χάρβαρντ απονέμουν τα βραβεία Nobel Ιg, μια παρωδία των πραγματικών Νόμπελ για την έρευνα που «πρώτα σε κάνει να γελάς, μετά να σκεφτείς». Πραγματικοί ακομπλεξάριστοι νομπελίστες, δεν είχαν καμία αναστολή στο να απονείμουν βραβεία στην ειδική τελετή σε επιστήμονες που έκαναν σημαντικές, αλλά εξαιρετικά αστείες ανακαλύψεις. Οι νικητές των βραβείων αποφασίστηκαν από τη συντακτική ομάδα του φοιτητικού περιοδικού του Χάρβαρντ «Τα Χρονικά της Απίθανης Έρευνας». Τα βραβεία αναλυτικά δόθηκαν:

Φυσιολογίας: Στη βρετανική ερευνητική ομάδα που έδειξε ότι το χασμουρητό δεν είναι τελικά μεταδοτικό σε μια συγκεκριμένη κατηγορία χελωνών.

Χημείας: Στους Ιάπωνες ερευνητές που μας έκαναν να συνειδητοποιήσουμε ότι το μπαχαρικό γουασάμπι μπορεί να μας ξυπνήσει σε περίπτωση κινδύνου πυρκαγιάς. Οι ερευνητές επινόησαν τον «συναγερμό –γουασάμπι». Συγκεκριμένα, μέτρησαν «την ιδανική πυκνότητα αιωρούμενων σωματιδίων γουασάμπι προκειμένου να ξυπνούν οι κοιμισμένοι άνθρωποι σε περίπτωση πυρκαγιάς».

Ιατρικής: Στους Βέλγους, Ολλανδούς και Αυστραλούς επιστήμονες που επί δύο χρόνια μελετούσαν το αν και κατά πόσον η επείγουσα ανάγκη για ούρηση επιδρά στην ικανότητά μας να παίρνουμε αποφάσεις. Το συμπέρασμα ήταν ότι οδηγεί σε «καλύτερες αποφάσεις για ορισμένα πράγματα, και σε χειρότερες για άλλα».

Ψυχολογίας: Στον Νορβηγό καθηγητή του Πανεπιστημίου του Όσλο που διερεύνησε γιατί οι άνθρωποι αναστενάζουν στην καθημερινότητά τους. Το συμπέρασμα ήταν ότι αναστενάζουμε στην πραγματικότητα όταν είμαστε «έτοιμοι να τα παρατήσουμε».

Βιολογίας: Στους Αυστραλούς βιολόγους που έδειξαν ότι τα αρσενικά ενός είδους σκαθαριού προτιμούν να ζευγαρώνουν με καφέ καπάκια από μπουκάλια μπίρας, αντί με τα καφέ θηλυκά του είδους τους αν κλειστούν μέσα στα μπουκάλια.

Φυσικής: Στη γαλλο-ολλανδική ομάδα που διαλεύκανε γιατί οι δισκοβόλοι ζαλίζονται ενώ οι σφυροβόλοι όχι.

Μαθηματικών: Σε έξι μαθηματικούς που προειδοποίησαν για το επικείμενο τέλος του κόσμου, αν και ήταν ζωντανοί για να παραλάβουν το βραβείο, και «δίδαξαν στον κόσμο να είναι προσεκτικός όταν διατυπώνει μαθηματικές υποθέσεις» .

Δημόσιας Ασφάλειας: Στον ερευνητή του Πανεπιστημίου του Τορόντο που μελέτησε τις επιδόσεις ενός οδηγού την ώρα που «μια προσωπίδα ανεβοκατεβαίνει επαναλαμβανόμενα στο πρόσωπό του και τον τυφλώνει.

Ειρήνης: Το βραβείο παρέλαβε ο Αρτούρας Ζουόκας, δήμαρχος του Βίλνιους στη Λιθουανία, ο οποίος με ένα τεθωρακισμένο όχημα ισοπέδωσε το πολυτελές αυτοκίνητο ενός παραβάτη, προσπαθώντας να δώσει λύση στο πρόβλημα του παράνομου παρκαρίσματος.

Λογοτεχνίας: Στον Τζον Πέρι του πανεπιστημίου Στάνφορντ για την θεωρία του της «δομημένης αναβλητικότητας», που εξηγεί γιατί πρέπει κάποιος να εργάζεται πάντα πάνω σε κάτι τόσο σημαντικό, ώστε να αποφεύγει συστηματικά να κάνει κάτι ακόμα πιο σημαντικό.